Főoldal > DIÉTA > 7 tuti tipp, hogy megszabadulj a rossz étkezési szokásaidtól

7 tuti tipp, hogy megszabadulj a rossz étkezési szokásaidtól

diétaétkezési szokásfogyásfogyókúragasztrohízástáplálkozás
0

Írta:

Ha nem érzed magad ducinak, és persze nem törsz ki könnyekben, amikor magadra húzod a szűk farmered, akkor garantáltan egy halom wellness trükk birtokában vagy és lelkesedsz a zöldségekért.

Azonban biztos neked is van pár rossz szokásod, amelyek annyira alattomosan kúsztak be az életedbe, hogy észre sem veszed őket, csak a mérleg kijelzője. Összegyűjtöttük a leggyakoribb rejtőzködő szokásokat, amelyeket, ha kiiktatsz, egy életre barátságot kötsz a sztreccs farmerekkel.

Mindennap megiszol egy pohár bort

A vörösbor jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek, de sajnos a mérleg mutatója nem “kedveli”, ha rendszeresen megiszol egy-egy pohárral. Természetesen, nem kérjük, hogy mondj le örökre a borról, de tudnod kell, hogy rendszeres fogyasztása sok extra kalóriát rejt. Már egy pohár, azaz két deci vörösbor 125 kalóriát tartalmaz. Csak alkalmakkor igyál alkoholt, általánosságban pedig jó tipp, hogy minél kisebb poharakat vásárolj, hiszen ezzel a kis csalással sok kalóriát megtakaríthatsz.

Mesterséges édesítőt raksz mindenbe

Ha azt gondolod, a mesterséges édesítőszer nem számít, mivel nem tartalmaz kalóriát, érdemes ezt felülvizsgálni. Egy friss, anyagcserével kapcsolatos kutatás összefüggésbe hozta az édesítőket az elhízással, a 2-es típusú diabétesszel és az anyagcserezavarokkal. Meglepő, hiszen ezek az egészségügyi kockázatok a cukorral teli élelmiszerekre is jellemzők. Próbálj meg kevesebb mesterséges édesítőt használni, szokj hozzá a kevésbé édes, természetes ízekhez. A legjobb, ha áttérsz az olyan természetes édesítőkre, mint a sztívia és a nyírfacukor.

Megsózod az ételeket, mielőtt megkóstolnád

Ha már nyúlsz is a sószóróért, mielőtt megkóstolnád az ételt, itt az ideje, hogy lelassíts. Egy teáskanál só 2300 mg nátriumot tartalmaz, ami pont megegyezik egy egészséges ember egész napi bevitelének felső határával. Sőt azoknál, akik magas vérnyomásban szenvednek, a nátriumbevitel napi felső limitje 1500 mg. A dobozos ételek és a gyorsételek szintén bővelkednek sóban, így igen könnyű túllépni az ajánlott mennyiséget. Nagyon fontos, hogy egyél pár falatot az ételből, mielőtt utóízesítenéd. Meglepődsz majd, mennyire ritkán lesz erre szükség. Ha az ízesebb ételeket kedveled, használj inkább fűszernövényeket a só helyett.

Nem tervezed meg az étkezéseid

Amikor hirtelen megéhezel, bármi jól esik, ami csak a kezed ügyébe kerül, ez pedig igen ritkán egészséges és kalóriaszegény étel. Tervezd meg a főétkezéseidet már vasárnap. Az egészséges étkezési szokások kialakításához egy jól feltöltött konyha az első és legfontosabb lépés. Mindig legyen otthon teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, fagyasztott zöldségek, tojás, natúr joghurt, magas rosttartalmú müzli, gyümölcs és csirkemell.

plan2.jpg ()

Kihagysz étkezéseket, hogy egészségtelen ételeket fogyaszthass később

Ha egész nap éhezteted magad az esti buli miatt, az egyáltalán nem jó kalóriaspóroló tipp, sőt visszafelé sülhet el. Az étkezések kihagyása ugyanis, a legjobb szándék ellenére is, túlevéshez vezet. Több kalóriát veszel majd este magadhoz, mint amire korábban gondoltál. Akkor is ragaszkodj napközben a megszokott étkezésekhez, ha este programod van!

Edzések után csak eszel és eszel

Ha a fogyás a célod, ne egyél többet edzések után, mint amennyit elégettél. A testmozgás kalóriát éget és éhséget okoz. Hogy elkerüld az edzések utáni habzsolást, válassz tápanyagban gazdag ételeket, amelyek telítenek, rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok. A teljes kiőrlésű gabonák, a csirke és a zöldségek kevés kalóriabevitel mellett telítenek.  A fehérje és a telítetlen zsírok lelassítják az emésztést, így gyorsabban és tovább jóllaksz.

Követed a többieket, nem vezeted

Ha hagyod, hogy más döntsön, mit egyél ebédre, az általában több kalóriát jelent, mint azt előtte tervezted. Ahelyett, hogy mindig sodródsz, amikor a barátaid és a munkatársaid ételt rendelnek, kifizetődőbb, ha te választasz. Azért, mert mindenki szalámis pizzát akar enni, te még rendelhetsz salátát vagy zöldséges pizzát csökkentett szénhidráttartalmú tésztából. Bár kevesebbet eszel, a sok zöldségtől hamarabb jóllaksz, így valószínűleg a kollégáid egy idő után téged fognak követni.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X