Főoldal > DIÉTA > Fogyaszt és vitalizál: ismerd meg a grapefruit erejét!

Fogyaszt és vitalizál: ismerd meg a grapefruit erejét!

diétaegészségfogyásfogyókúragrapefruitgyümölcsimmunrendszerzsírégetés
0

Írta:

Immunrendszered karbantartásához elengedhetetlen a grapefruit fogyasztása. Ez az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható. A húsa és a leve gazdag C-vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású, sőt még fogyasztó hatása is népszerű.

A savanykás, lédús gyümölcs valódi titka a C-vitamin-tartalmában rejlik, ami sokkal hatásosabb, mint a tablettákban adagolt vitamin. Szentgyörgyi Albert – a C-vitamin feltalálója – szerint azért, mert e gyümölcsfajtában bioflavonoidokkal együtt fordul elő, és ezek jelenlétében fokozottabban hatnak.

Megfázástól a fogyásig

De mi mindenben segít ez a rengeteg C-vitamin? Remekül alkalmazható a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását.

A fogyókúrázóknak igazi csodaszer, mert felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvező hatással van.

Ám nem csak C-vitamin tartalma jelentős. Káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K-vitaminokat is tartalmaz.

Méregtelenítő hatás

A grapefruit májtisztító hatását is érdemes megjegyezni. A máj megtisztításával a véredet is megszabadítja a lerakódásoktól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezeted a gyógyulás útjára lép. Hat a szív működésére, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik és a húgyutakra is jó hatással van.
Ezt a fajta tisztítókúrát bármikor alkalmazhatod. Ha nagyon keserűnek vagy savanyúnak találod a grapefruit levét, hígíthatod vízzel, de soha ne tegyél bele cukrot vagy mézet.

grapefruit2.jpg ()

Az értékes mag

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai gyógyításban a XVII. században jelent meg. Hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját, a klinikai vizsgálatok szerint 800 féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak, mégpedig úgy, hogy az emberi szervezetet eközben nem károsítják. Mellékhatást csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túlléped.

Vásárlási tippek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a piacon/boltban, aminek a külseje hibátlan. Ha megszagolod, érezd a kellemes, citrus illatot, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. És nem csak inni lehet a belőle kifacsart levet, hanem remekül illik tengeri herkentyűkhöz, halakhoz, szárnyas ételekhez is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X