Főoldal > DIÉTA > Egyfolytában éhes vagy? Ez lehet az oka!

Egyfolytában éhes vagy? Ez lehet az oka!

diétafogyáshízászsírégetés
0

Írta:

Csak a kajára tudsz gondolni és mindig rágcsálnál valamilyet? Soha nem elég a chipsből, a sós ropiból és a popcornból? Minden bizonnyal sós ételek függőjévé váltál!

Biztosan tudod, hogy a sós ételektől szomjas leszel: egy új kutatás szerint viszont kevesebb vizet fogsz inni, ha rendszeresen eszel valami sósat. Ráadásul nem ez az egyetlen meghökkentő tény, amire fény derült!

A magas nátriumtartalmú ételek növelik az éhségérzetet és a sós ételek kívánását, amiért csak még több chipset és popcornt fogsz eszegetni a TV előtt. Ez azt jelenti, hogy derékbőséged is növekedni fog – de nem a sótól!

Gondolj csak bele: a félkész és a feldolgozott ételek, a zacskós levesek, a chipsek és társaik nem csak sót tartalmaznak, hanem egy halom tartósítószert, édesítőszert, cukrot, telített zsírsavat és más mesterséges anyagokat is – ezektől megy fel igazán a mérleg nyelve, nem is a sótól!

A – bár magába szívja a vizet – önmagában, egészséges mennyiségben fogyasztva nem okoz problémát, csak akkor, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe. Az 50 fölötti, magas vérnyomással és diabétesszel rendelkezők különösen nagy veszélynek vannak kitéve: a fokozott dehidratáción kívül a túlzott sóbevitel többek között károsítja a veséket, plusz terhelésnek teszi ki az artériákat, gyorsítja a véráramlást, valamint  demenciát (fokozódó memóriazavart) is okozhat.

De hogyan lehet a sós ropogtanivalóknak ellenállni?

Először próbálkozz meg a házi készítésű chipsekkel – aprítsd össze a krumplit, főzd, süsd, pirítsd meg és szükség esetén sózd egy kicsit -, majd fokozatosan térj át a fűszerezés nélküli olajos magvak és a gyümölcschipsek, gyümölcsszirmok fogyasztására. Az első egy-két alkalom biztosan nehéz lesz, de a szervezeted meg fogja köszönni, ha visszafogod magad a sós ételek terén.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X