Főoldal > DIÉTA > 8 ijesztő dolog, amit a cukor tesz veled

8 ijesztő dolog, amit a cukor tesz veled

cukorcukorbetegségcukorfogyasztásegészségelhízásvércukorvércukorszint
0

Írta:

A cukor nem egészséges, ezt leszögezhetjük. Kiszáradt bőr, gyenge haj és köröm, érzelmi hullámvasút, elhízás, cukorbetegség – csak pár olyan tünet, amiért a cukor lehet a felelős. Ne hagyd magad!

1. Zsírossá teszi a szerveket

A fehér cukor és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup a máj zsírosodását idézi elő. Ennek következtében egy úgynevezett zsírmáj alakul ki, ami 1980 előtt szinte nem is volt ismert, manapság azonban mindennapos probléma.

Egészségtipp: Kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, még az egészségesnek tűnő bolti smoothie-kat és turmixokat is. A fruktóz nem ártalmas, ha a gyümölcsrosttal együtt jut a szervezetbe, önmagában azonban nem egészséges.

2. Cukorbetegség

A PLoS One tanulmánya szerint azok, akik napi 150 kalóriát csak cukorból visznek be, 1,1%-kal megnövelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egészségtipp: Add fel az üdítőket, az ilyen italok fogyasztása ugyanis a napi cukoradagod harmadát teszik ki legalább. Fontos, hogy olvasd el a címkét! Még a nem kifejezetten édes ételekben is lehet cukor, például ketchupban, készételekben, marhahúsban és kenyérben.

3. Károsítja a szíved

Azt gondolnánk, a cukorfogyasztás a szívet közvetlenül károsítja, de a folyamat valamivel összetettebb ennél. A szívbetegségek és stroke kialakulásának első számú fenyegetője a II-es típusú cukorbetegség, ami azonban valóban a cukorfogyasztásnak „köszönhető”.

Egészségtipp: Ne lépd túl a napi ajánlott cukor mennyiségét: ez nők esetében 5 teáskanál (20 gramm), férfiaknál 9 teáskanál (36 gramm), gyerekek számára pedig csupán 3 teáskanál (12 gramm). Viszonyításként: egy doboz kóla 12 gramm cukrot tartalmaz!

4. Károsítja az érhálózatot

A sok cukor magas inzulinszintet eredményez a véráramban, ami a keringést nehezíti. A krónikusan magas inzulinszint miatt az érfalak megfeszülnek, ami magas vérnyomáshoz, végül pedig stroke-hoz és szívinfarktushoz vezethet.

Egészségtipp: Soha ne dőlj be a csomagolásnak! A teljes kiőrlésű kenyér címkét rá lehet rakni a 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre is, arról nem is beszélve, hogy cukrot bőven adnak az ilyen „egészséges” pékáruhoz is.

5. Megemeli a koleszterint

Van egy nyugtalanító összefüggés a cukorbevitel és a koleszterinszint között. A cukorbetegség és a magas koleszterin jóval gyakrabban fordul elő túlsúlyos emberek esetében. Az egyik elmélet szerint a máj megnagyobbodása miatt az nem tudja kiszűrni a rossz koleszterint.

Egészségtipp: A napodat indítsd sok fehérjével, mert azok, akik fehérjében szegény reggelivel indítanak, 4-5-ször nagyobb valószínűséggel válnak elhízottá. A megfelelő reggeli egész napra segít stabilizálni a vércukrot.

6. III-as típusú cukorbetegség

Friss kutatások összefüggést találtak a III-as típusú cukorbetegség és a az inzulinrezisztencia, magas zsírtartalmú étkezés és az Alzheimer-kór között. A tanulmány azt is sugallja, hogy az Alzheimer-kór egy anyagcserebetegség, amely során az agy azon képessége sérül, hogy glükózból energiát állít elő.

Egészségtipp: A cukrot nagyon gyakran „álnéven” tüntetik fel, hogy ne lehessen felismeri. Ellenőrizd a címkét és ne dőlj be a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, szirup vagy egyéb megnevezéseknek.

7. “Drogossá” tesz

Az utcai drogokhoz hasonlóan a cukor is olyan vegyi anyagok felszabadulását idézi elő, ami az örömöt vált ki. Ezért vágyunk nagyon valami édességre, amikor rossz a kedvünk. Patkánykísérletek során a cukor megvonása egészen szélsőséges reakciót váltott ki az állatokból: vacogást, remegést, szorongást.

Egészségtipp: Légy türelmes! Ha eddig sok cukrot fogyasztottál, nem fogsz tudni az egyik pillanatról a másikra leállni vele. Szépen lassan csökkentsd az adagot, idővel pedig nem is fogod már kívánni az édeset.

8. Kiéhezetté tesz

Cukrot hiába eszel, nem laksz tőle jól, ugyanis kutatások szerint az agyat megakadályozza abban, hogy jóllakottságot érezzen. Azt eredményezi tehát, hogy bármennyi kalóriát is viszel be belőle, éhes leszel pillanatokon belül. A cukor befolyásolja a leptin hormon termelődését, ami a jóllakottság érzéséért felelős.

Egészségtipp: Ha nagyon megkívánsz valami édeset, a tejcsoki helyett válaszd a 70%-os étcsokoládét. Ha nagyon elviselhetetlen a sóvárgás, sétálj 15-20 percet, mert a testmozgás elősegíti a tömény cukor utáni vágy legyőzését.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X