Főoldal > DIÉTA > 4 dolog, amit nem tudtál a pulykáról

4 dolog, amit nem tudtál a pulykáról

diétaegészségfehérjehúspulykapulykahústáplálkozás
0

Írta:

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van ennek az alapanyagnak, kezdve azzal, hogy zsírszegény és fehérjében gazdag. Összegyűjtöttük, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.

1. Szemrevaló szárnyas

Ki gondolná, hogy a pulyka a legszemrevalóbb a szárnyasok között? Márpedig a top 10-ben szerepel a szemvédő ételek listáján, a kiemelkedően magas cinktartalmának köszönhetően. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében. A pulyka tehát ízletesen tesz éleslátóvá!

2. A legsoványabb hús

Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint például a száraz csirkehús. Ráadásul a „nagyüzemi” csirkével ellentétben legalább 6 hónap, mire felnő, így van ideje természetesen fejlődni, és magába gyűjteni a tápanyagokat. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot, így egy könnyed, nyári grillpartyra is remek választás lehet.

47801905 - roasted turkey garnished with potato, vegetables and cranberries. thanksgiving or christmas dinner

3. Triptofánban gazdag

Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy egészségesebb.

4. Miért nem eszünk pulykatojást?

Bár a pulykahús jól ismert, a pulykatojás kifejezetten ritka fogásnak számít, és nagyon is ehető. Az íze közel áll a tyúktojáséhoz, a mérete viszont annak a másfélszerese. A 19. század végéig még az éttermek is szívesen dolgoztak vele, azóta azonban szinte teljesen kiveszett a konyhánkból. Ennek az az oka, hogy egyrészt a pulyka ritkán rak tojást, miközben több helyet és több táplálékot is igényel, mint egy csirke. Ha tehetjük, szerezzünk pulykatojást, és próbáljuk ki!

Forrás: KRQ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X