Főoldal > DIÉTA > Köles, a tökéletes gabona

Köles, a tökéletes gabona

diétaétkezésgabonakölesszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

A köles nem csak a tökéletes gabona, hanem a kissé elfeledett élelmiszerünk is. Pedig ideje újra felfedezni, megismerni és megszeretni, mert számos, csodás élettani hatása mellett még olcsó is.

A köles eredete

A köles egy ősi gabona, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. Mintegy tízezer éves múltra tekint vissza, hazánkban is ismert, és gyakran fogyasztott gabona volt. Már a Kárpát-medencében letelepedő magyarok is termesztették a kölest. Földünkön népességének egyharmada ma is alapélelmiszerként fogyasztja, de ez még mindig nem elég.

Vitaminok és rostok

Rosttartalma valamivel alacsonyabb a búzáénál, viszont gazdag B-vitaminokban és nyomelemekben. Tartalmaz fluort, ként, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, valamint béta karotint is, amelyet a máj alakít át A-vitaminná. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújt védelmet. B17-vitamin tartalma révén a rákmegelőző és gyógyító étrendek fontos részét képezi, és fehérjetartalma is magas. Ráadásul a köles gluténmentes, így cöliákiások is fogyaszthatják.

Hasznos gyógyhatásai

A gyomor jó barátja, mivel könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet is. Jótékonyan hat a lépre és a hasnyálmirigyre, és erősíti a vesét is. Vese- és hólyaggyulladás esetén is javasolt a rendszeres fogyasztása. Gátolja a szájban lévő baktériumok szaporodását, és gombaölő hatása is van. Olyan esszenciális aminosavat is tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis boldogsághormonként is alkalmazható, csokoládé helyett… Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, mert erősíti az immunrendszert.

Tudnivalók az elkészítéséről

Fontos, hogy főzés előtt alaposan, többször öblítsd le, mosd át. A megmosott kölesről csurgasd le a vizet, és egy lábasba téve, háromszoros mennyiségű vízzel öntsd fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 perc alatt puhára főzhető.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X