Főoldal > DIÉTA > Égess zsírt sóskával!

Égess zsírt sóskával!

anyagcserediétaegészségfogyásrostsóskazöldség
0

Írta:

A hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdíti a szervezeted a sóska. A savanykás ízű zöldségnek immunerősítő hatása van, de kiváló anyagcsere-serkentő tulajdonságának köszönhetően beindítja a fogyást is.

Ne utáld, finom! 

Ideje leszámolni a régi tévhitekkel, és valamit csak azért mellőzöd az étrendedből, mert gyerekkorodban utáltad. A sóska – talán még a spenót ilyen –  sokaknál ebbe a kategóriába esik, pedig könnyen lehet, hogy amit 8 évesen nem kedveltél, most egyenesen a kedvenced lesz. A sóska a keserűfűfélék családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének nevezi. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti, de még számos jótékony anyag található benne.

Mindenre jó?

Majdnem… A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Ezek mellett C-vitamin tartalma is jelentős. Van, ahol fűszernövényként tartják számon, idehaza inkább zöldségként ismert. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. De ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága is, valamint növeli a szervezeted fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A sóska – hasonlóan más zöld levelű növényekhez – segít csökkenteni a szájüreg rákos megbetegedéseinek kockázatát is.

39132746 - fresh sorrel on a wooden kitchen board. studio shot

Megszabadít a zsírpárnáktól

Igen alacsony a kalóriatartalma, ami plusz előny sokak számára. Rostban is gazadag, melynek köszönhetően anyagcseréd felgyorsul, a belekben felgyülemlett salakanyagok pedig könnyebben távoznak, a plusz kilókkal együtt. Az oxálsav „tehet arról is”, hogy segíti az emésztésed, gyorsítja az anyagcserét, tisztítja a véred. Május végétől már biztos, hogy frisset kapsz a piacon, de a mirelit változat is jó hatást érhet el.

Ajánlott fogyasztása

Felejtsd el a főzeléket! Edd inkább savanykásan készítve, nyersen vagy rövid ideig tartó párolással, főzéssel, mert így megőrzi gazdag tápanyagait, nem emlékeztet a gyerekkori rémképekre, és kiváló kiegészítője lehet a sóska a fogyókúrádnak. Kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal vagy épp bolondítsd meg egy kis tejszínnel, ízletes ebéd vagy vacsora válik így belőle. A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül eltartható.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X