Főoldal > DIÉTA > Jótékony fehérjeforrás: a tönkölybúza

Jótékony fehérjeforrás: a tönkölybúza

diétaegészségélelmi rostfehérjefogyásgabonarosttönkölybúza
0

Írta:

A tönkölybúza rengeteg pozitív élettani hatással bír, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Jó kedvre derít

Talán furcsán hangzik, de valóban igaz: nagy triptofán-tartalmának köszönhetően a tönkölybúza rendszeres fogyasztása kedvez a szervezet szerotonin-termelésének, ami garantáltan jó kedvet biztosít. Ha stresszes időszakot élsz, vagy a munkád miatt állandó pörgésre vagy ítélve, érdemes a tönkölybúzát beépítened az étrendedbe, hogy a kiegyensúlyozottság és a sok nevetés minden nehéz helyzeten átsegíthessen.

Kiváló fehérjeforrás

Ha hajtasz a nyári bomba bikinialakra, egész biztosan nagyon gondot fordítasz megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitelre. Jó hír, hogy a tönkölybúza felvehető fehérjetartalma a többi búzáéhoz képest majdnem duplája, és jóval könnyebben is emészthető többi társánál.

Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban

A tönkölybúzában a B12-vitaminon kívül minden más B-vitamin megtalálható, de E-vitamin tartalma is kiemelkedő. Emellett bővelkedik kalciumban, magnéziumban, foszforban és szelénben, de réz, vas és cinktartalma is számottevő.

Javítja a koncentrációképességet

Amennyiben megerőltető szellemi munkát végzel, vagy tanulsz, magas kovasavtartalma miatt érdemes rendszeresen tönkölybúzát enned. Ez a gabona ugyanis rendkívül jótékonyan hat a gondolkodásra és a koncentrációs képességekre egyaránt.

58544798 - spelt grain health food in heart shaped bowls and porcelain spoon forming an abstract background.

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A tönkölybúza alacsony glikémiás indexe a többi gabonaféléhez képest kisebb, szénhidrát- és magasabb rosttartalma miatt a tönkölybúza a cukorbetegek étrendjébe is bátran beilleszthető.

Jótékonyan hat a májra

A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt előszeretettel használják máj-, lép- és hasnyálmirigyproblémák kezelésére. Ha neked is hasonló problémáid vannak, orvosi konzultációt követően te is nyugodtan kezdj bele “tönkölybúza”-kúrádba.

Hogyan fogyaszd?

A tönkölybúzából isteni péksütemények, kelt tészták és kenyerek süthetőek, de köretként is fogyaszthatod: főzd meg a szemeket úgy, ahogyan a rizst szokás. A gyakorlott szakácsok a tönkölylisztet önmagában is fel tudják használni, ám amíg még a kísérletező stádiumban vagy, érdemes keverni más lisztekkel, hogy a végén a siker semmiképpen se maradjon el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X