Főoldal > DIÉTA > Ez történik, ha minden nap eszel 3 banánt

Ez történik, ha minden nap eszel 3 banánt

banángyümölcskáliumrost
0

Írta:

A banán egy igazán finom gyümölcs, mely egész évben elérhető. Akár finom smoothie-ra vágysz, vagy csak egy igazi „elviteles” vitaminforrást keresel, a banán teljesen alkalmas. Ez teszi igazán népszerűvé az egész világon ezt a gyümölcsöt.

De jót tesz nekünk a banán? A kutatások szerint igen, hiszen napi 3 banán 1500 mg káliummal lát el és annak minden előnyével.

1. Csökken a magas vérnyomás

A kutatások szerint napi 3 banán szignifikánsan csökkenti a magas vérnyomást. Egy közepes banánban 422 mg kálium van, teljesen sómentesen, így hatékonyan csökkenti a vérnyomást sómentes diéta mellett.

2. Serkenti az emésztést

Köszönhetően a magas rosttartalmának, a benne lévő oldható és oldhatatlan rostoknak egyaránt, a banán jó hatással van az emésztőrendszerre. A rost nagyon fontos a normális emésztéshez, mert könnyíti és gyorsítja azt. Ha sok banánt eszel, tovább érzed majd jóllakottnak magad, és segít a székrekedési gondjaidon is.

3. Megőrzi a szív- és érrendszeri egészséget

A magas rosttartalmú ételek fogyasztását meghálálja a szíved, a banán pedig tele van rosttal. Csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha magas rosttartalmú étrendet követsz.

4. Egészséges sejtek keletkezése

A banán B6-vitaminban igazán gazdag, egy banánnal beviszed a napi szükséglet 20%-át. Erre a vitaminra azért van szükségünk, hogy a test megfelelően tudjon inzulint, hemoglobint és nem esszenciális aminosavakat termelni. De ezen kívül az antitestek termelésében is komoly szerepe van.

5. Nyugtatja a háborgó hasat

Mivel a banánt elég könnyű emészteni, nem okoz irritációt az ember emésztőrendszerében. Tény, hogy vannak sokkal jobban emészthető ételek a banánnál, de gyomorrontás, hasmenés, hányás után az egyik legjobb. Könnyű emészthetősége miatt adjuk a babáknak is igen korán.

44080668 - two old ripe bananas on rustic wooden table, top view

6. C-vitaminban gazdag

Ha szeretnél plusz C-vitamint bevinni, biztos, hogy a gyümölcsök közül a narancs, citrom, grapefruit jut eszedbe először. Itt az ideje, hogy elkezdj a citrusféléken túlra nézni, mivel egy banánnal a napi szükséglet 15%-át fedezi.

7. Javítja az atletikus képességeid

Ha gondolkodtál már azon, hogy az atléták miért szeretik annyira a banánt, íme itt a válasz. Ez a sárga gyümölcs ugyanis fokozza az izmok működését, természetesen módon juttatja a szervezetet szénhidráthoz, antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz. Egy vizsgálat szerint a kerékpározás minden 15. percében elfogyasztott fél banán olyan jótékonyan hatott a vizsgálati alanyokra, mintha 15 percenként izotóniás italt fogyasztottak volna.

8. Harcol a vérszegénységgel

Igen magas vastartalmának hála hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet. A vérszegénység egy olyan betegség, mely során a páciens testében a vörös vérsejtek száma alacsony, ettől fáradtak, depressziósak és kimerültek lehetnek.

9. Jóllakottan tart… az illata

Persze, ha megeszel egy tápanyagokban igazán dús banánt, jóllakottan érzed magad. De gondoltad volna, hogy ez csupán a gyümölcs illatával is működik? Egy igen izgalmas kutatás szerint a banán illatával tulajdonképpen át tudod verni az agyad, ami így azt hiszi, banánt ettél.

10. Jókedvűvé és boldoggá tesz

Egy közepes banánban 27 mg magnézium van. Ez az ásványi anyag segít feldobni a kedved és megkönnyíti az éjszakai pihenésed is. Férfiaknak napi 420 mg, míg nőknek napi 320 mg a magnézium-szükséglete. Ha kevés a magnézium, könnyen érezheted úgy, hogy szorongsz, irritált illetve depressziós vagy.

+1 nem egészségi dolog:

A reszelt banánhéj nagyon jó táptalaj a palánták számára, sőt, így még a levéltetveket is elűzheted szeretett virágaidról. A banán héját fogfehérítésre is felhasználhatod, csak fogmosás után dörzsöld a fogaidat kb. 2 percig.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X