Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél sok fejes salátát

Ezért egyél sok fejes salátát

antioxidánsdiétaegészségfejes salátafogyásrostsalátavitaminzöldségzsírégetés
0

Írta:

Onnan tudjuk, hogy a telet végre valóban a hátunk mögött tudhatjuk, ha végre üde, zöld, friss fejes saláták sorakoznak a zöldségesstandokon. Nem csak ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük vele, de ez a finom, ropogós zöldségféle még az egészségünkre is rendkívül kedvezően hat.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A fejes salátában igen nagy mennyiségű C-vitamin, karotin, B-vitamin, mész, foszfor és vas található. Tökéletes választás, ha friss ízekre vágysz, és megkopott vitaminkészletedet is szeretnéd feltölteni. Mivel frissen, köretként fogyasztjuk leginkább, ezért az sem lehet probléma, hogy hő hatására a benne lévő értékes tápanyagok elillannak. Azért azt érdemes tudnod, hogy a legtöbb vitaminnal a szabadföldiben termesztett saláták rendelkeznek, a üveg- illetve fóliasátorban neveltek kevésbé hemzsegnek az ásványi anyagoktól.

Jó hatással van a gyomor működésére

Jó hírünk van, ha gyakran kínoznak gyomorbántalmak, viszont imádod a salátát. Ez a csodás zöldség ugyanis jó hatással van a gyomor működésére, így ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid is enyhülni fognak. Persze nem árt odafigyelni arra is, hogy milyen élelmiszerek váltják ki nálad a problémát, és azokat jobb, ha mellőződ, de ha minden nap eszel fejes salátát, sokat tehetsz a jó közérzetedért.

Frissít

Igazán üdítő finomság egy adag salátát elfogyasztani, ami leginkább magas citromsav-tartalmának köszönhető. Igazából bármibe belecsempészheted a salátát, ha egy jó adag vitaminlöketre, és extra mennyiségű pezsgésre vágysz. Fogyaszd szendvicsbetétként, a kedvenc vitaminsalátádba, ecetes lében, vagy csak magában egy kis sajttal, olajos magvakkal. Nagyon finom, rendkívül egészséges köreteket készíthetsz belőle.

41726450 - single butter lettuce head, oil and seasoning over rustic wooden background

Méregtelenít

A tavaszi menübe mindenképpen érdemes beépítened a salátát, hiszen a téli időszakban bevitt mérgektől is nagy eséllyel szabadít meg bennünket. A sok-sok méreganyag nem csak belső, szervi problémákat okozhat ugyanis, de a külsődön is nyomot hagyhat, méghozzá narancsbőr, illetve aknés, pattanásos bőr formájában.

Gátolja az öregedési folyamatokat

Magas C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően a fejes saláta a ráncok kialakulásának idejét is kitolja. Ápolja, táplálja a bőrt, így a belső hidratálást biztosítja, ami legalább ugyanolyan fontos, mint a külső. Bőröd hamvassága, ruganyossága így jóval időtállóbb lesz, és szó szerint a saját bőrödön fogod tapasztalni, hogy az egészséges mennyire jó hatással van a külsőre is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X