Főoldal > DIÉTA > Edd ezeket a márciusi szuperételeket rendszeresen

Edd ezeket a márciusi szuperételeket rendszeresen

diétaegészségfogyásnövényreteksalátasóskaújhagymavitaminzöldség
0

Írta:

A március nem csak a tavasz első hónapja, de az ínséges, hosszú tél után az az időszak, amikor végre újra friss növényeket vásárolhatsz a piacokon.

Segítünk eligazodni a zöldségfélék világában, hogy miket is válassz az év harmadik hónapjában, ha igazán egészségtudatos csaj lévén te is az idénynövények fogyasztása mellett teszed le a voksodat.

Újhagyma

Nincs is jobb, mint minden tavaszi reggeli mellé becsempészni egy kis újhagymát. Az újhagymában rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található meg. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is ismert. Emellett az emésztésre is jó hatással van, sőt, rákmegelőző szerepe miatt is egyre népszerűbb ez a zöldségféle. Védelmet nyújt szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. Egyél belőle minél többet, hiszen rendkívül egészséges és finom növény.

Retek

Ha már retek van a tányérunkon, akkor már egész biztosan végérvényesen és visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Amellett, hogy nagyon jóízű csemege, még hihetetlenül sok pozitív élettani hatással is rendelkezik. Magas C-vitamintartalma miatt megerősíti az immunrendszert, de mindemellett nyákoldó, köhögéscsillapító, emésztést serkentő növényről van szó. Rendszeres fogyasztásával még a máj működésére is kedvező hatással van. Fogyaszd sokszor, amíg szezonja van.

Red radishes with salt shaker, Image: 43369541, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Fejes saláta

A fóliasátraknak hála már márciusban is fogyaszthatsz friss, magyar fejes salátát. Felhasználási lehetősége végtelen: fogyaszthatod más zöldségfélékkel köretként elkészítve, teheted szendvics közé, de főételt is összedobhatsz belőle, ha dúsítod egy kis csirkemellel és sajtokkal. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt igazi szupernövény. Nem csak finom és egészséges, de citromsav-tartalma miatt üdítő, frissítő zöldségféle.

Sóska

A sóskáról általában mindenkinek a főzelék jut eszébe, de jó, ha tudod, hogy számos más módon is felhasználható ez a különleges ízvilágot képviselő zöldségféle. Isteni salátákat, levest, szószokat készíthetsz belőle. Amellett, hogy már kora tavasszal fogyasztható, sok más érv is szól mellette. Az egyik az, hogy rendkívül jó immunerősítő, és a téli melankólia után kellőképpen ráz fel, főleg, mert frissítő, élénkítő hatása is ismert. De a fertőzésekkel szemben is hihetetlen hatékonyan véd, és vizelethajtó és nyákoldó tulajdonsága miatt is érdemes beépítened az étrendedbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X