Főoldal > DIÉTA > 7 tuti ok, miért egyél grapefruitot

7 tuti ok, miért egyél grapefruitot

citrusfélediétaegészségétkezésfogyásgrapefruitgyümölcs
0

Írta:

A grapefruit legtöbbünk számára egy diéta alatt fogyasztandó gyümölcsként ismert, tanulmányok azonban sorra igazolják, hogy sokat tesz az általános egészségedért is.

Lehet, hogy már te is tapasztaltad a grapefruit remek fogyasztó hatását, és két egymástól független tanulmány is igazolta mindezt.

Egy 12 hetes kutatás során túlsúlyos embereket kértek arra, fogyasszák el egy fél grapefruit levét minden étkezés előtt. A résztvevők eredményei elég meggyőzőek: majdnem 2,5 kilót fogytak 4 hét után, a 12 hét leteltével pedig már 5 kilótóval mutatott kevesebbet alattuk a mérleg.

Egy másik tanulmány során 91 olyan beteget vizsgáltak, akik túlsúlyosak vagy különböző emésztési zavarokkal küzdöttek, őket arra kérték, hogy egyenek meg egy fél grapefruitot az étkezés előtt. Ők átlagosan 1,5 kilót fogytak, anélkül, hogy az étkezési szokásaikon változtattak volna.

A grapefruit tele van rosttal és víztartalma is kiemelkedően magas. Éppen ezeknek köszönhető, hogy teltségérzettet ad, a későbbiekben bevitt tápanyagok emésztését pedig könnyíti.

Vigyázz! A grapefruit leve interakcióba léphet pár gyógyszer hatóanyagával, így romolhat a felszívódás, de akár komoly károkat okozhat!
Ha folyamatosan szedsz valamilyen gyógyszert, konzultálj az orvosoddal, mielőtt grapefruitot fogyasztanál!

És hogy ezen kívül mit tud még a grapefruit?

1. Csökkenti a koleszterinszintet, harcol a szívbetegségekkel

Napi egy piros grapefruit a szívbetegségeket távol tartja – állítja egy 2006-os izraeli tanulmány. A magas koleszterinszint felelőssé tehető a szívbetegségekért. Napi egy grapefruit elfogyasztása viszont jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

2. Megelőzi a tüdőrákot

A fehér grapefruitnak nagyon magas a naringin flavonoidtartalma, ami blokkolja a rákot okozó enzimet aktiválódását. A piros grapefruit pedig tele van antioxidánssal, ami a szabad gyököket köti le.

3. Csökkenti a végbélrák kockázatát

A naringin mellett limonin is található a grapefruitban. Egy kutatás során a vastagbélrákra történő hatásukat vizsgálták. Kiderült, hogy a rákos sejtek fejlődését akadályozza a két anyag együtt.

4. Prosztatarák ellen is hatásos

Egy kutatás szerint a naringin arra ösztönzi a szervezetet, hogy helyreállítsa a prosztatarák által károsodott DNS-sejteket.

5. Segíti a nehézfémek kiürülését a szervezetből

Mindennapjaink során sokkal gyakrabban viszünk be nehézfémeket a szervezetünkbe, mint azt hinnénk. Kórházi kezelésük alatt 5-12 éves gyerekek, akik nehézfém mérgezéssel kerültek a kórházba, citrus pektint kaptak. A nehézfémek ennek hatására drámai módon és gyorsasággal ürültek ki a szervezetükből.

6. C-vitaminnal lát el

Egy fél grapefruitban 38,4 mg C-vitamin van, ami 64%-a a napi ajánlott mennyiségnek. 1 pohár frissen facsart grapefruit juice-ban 93,9 mg C-vitamin található, ami a napi mennyiség 156%-át teszi ki. Ez a mennyiség közel azonos a narancs C-vitamin-tartalmával, ami 1 pohár gyümölcslé esetén 95 mg.

7. Méregteleníti a májat

A grapefruitban található glutation kiüríti a káros méreganyagokat a májból. Egy massachusettsi kórházi kutatás szerint a glutation segíti leküzdeni a hepatitis C fertőzést is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X