Főoldal > DIÉTA > Töltődj fel rostokkal, segít a csicsóka

Töltődj fel rostokkal, segít a csicsóka

csicsókadiétafogyásrosttápanyagzöldség
0

Írta:

A csicsókát régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották, sőt a szegények eledelének tartották, pedig jótékony tulajdonságai révén ettől sokkal nagyobb rangot érdemel.

Egy 1927-ben megjelent hivatalos feljegyzésben emberi eledelnek alkalmatlannak minősítették a csicsókát, 1981-ben pedig azt írták róla, hogy édeskés, unalmas íze miatt nem túlzottan kedvelik, de mára elvesztette negatív szerepét. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. Íze a burgonyához hasonlít, csak édesebb.

Segítő keményítő

Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, cinket, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint, de gazdag béta-karotinban is. Ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A csicsókában található keményítő támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját.

A gátló rost

Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott. Sőt, ugyancsak a rosttartalma felelős a laktató hatás miatt is, így gyorsan teltségérzetet ad. Ha előfordul, hogy csak úgy rágcsálhatnékod van, akkor kifejezetten jó ötlet csicsókához nyúlnod. Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek. Kalóriaértéke is igen alacsony.

55032478 - fresh organic jerusalem artichoke (helianthus tuberosus) with soil particles on a round wooden board

Tisztító-trükk

A csicsókát nem is olyan egyszerű megtisztítani, elég kemény a külseje, ezért érdemes először egy kis ecsettel átdörzsölni, így már könnyebben haladsz majd vele. Vágás után hamar elszíneződik, ezért érdemes közvetlenül felhasználás előtt előkészíteni, vagy tedd vízbe, hogy az elszíneződést elkerüld. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb.

Levele és a leve

Elkészítheted köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé, de friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó mellé, vagy csak mártogatósként. A gumóján kívül a leve is finom, amiből turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is jól összeillik, gyorsan megkedvelhető, akkor is, ha most még ismeretlen a számodra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X