Főoldal > dieta > Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

Így okozhat rákot a pirítós és a burgonya

burgonyadiétaegészségételfőzéspirítósráksült krumplitáplálkozás
0 0

Írta:

Érdemes vigyázni a kedvelt ételek elkészítése során, hogy ne növeljük a rák kialakulási esélyét.

A pirítóst és a burgonyát a barna helyett csupán aranysárgára érdemes sütni, ezzel jelentősen csökkenthető a rák kialakulásának kockázata ‒ figyelmeztetnek brit élelmiszertudósok.

Ennek oka, hogy az ételek túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő pirítása, sütése és grillezése során akrimalid nevű káros kémiai anyag keletkezik ‒ írja a BBC.

piritos2.jpg ()

Akrimalid számos élelmiszerben található, emellett pedig a főzési folyamat egy természetes mellékterméke. Legnagyobb mértékben a magas szénhidrát-és keményítőtartalmú ételek 120 Celsius-fok feletti főzése, sütése során keletkezik.

Emellett arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a burgonyát nem szabad hűtőben tartani, ugyanis alacsony hőmérsékleten a zöldségekben megemelkedik a cukor szintje, potenciálisan megnövelve ezzel az akrimalid termelődését a főzés során.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

bulgurdiéta

Ezért egyél bulgurt!

Írta:
tegnap 0 0

A burgonya és a rizs alternatívájaként érdemes megismerkedni a bulgur nevű szuperkörettel. A tápanyagban gazdag tört búzából nem csak izgalmas, de egészséges ételeket lehet készíteni, hiszen ki ne vágyna arra, hogy finomat egyen, hízás nélkül?