Főoldal > DIÉTA > Erre figyelj, ha nem eszel többé húst

Erre figyelj, ha nem eszel többé húst

egészségétkezésfehérjehúshúsevéstápanyagtáplálkozásvegetáriánusvitamin
0

Írta:

Ha elhatároztad, hogy nem eszel többé húst, akkor fontos tudnod néhány dolgot, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozhass.

Szakértők szerint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend akkor is kialakítható, ha lemondasz a húsfogyasztásról. Azonban ez mindig nagy odafigyelést igényel, és fontos, hogy felelősen állj hozzá, ha így döntöttél. Ha kell (erősen ajánlott), fordulj szakemberhez, és kérj tanácsot étrended összeállításához, hogy minden fontos tápanyagot pótolni tudj, amit az állati eredetű termékek elhagyása miatt már nem tudsz bevinni a szervezetedbe.

Pótold a fehérjét

Ha nem eszel többé húst, és még a tejtermékeket és tojást is száműzöd az étrendedből, akkor növényi úton kell pótolnod a fehérjét. Egyél hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, csicseriborsót minden nap. Szuper fehérjeforrások az olajos magvak, bár magas kalóriatartalmuk miatt vigyázz velük, de nyugodtan dúsítsd velük salátáidat, és zöldségkrémleves feltétként, illetve nasiként is kiválóan működnek.

Küzdd le a vashiányt

Az állati eredetű, elsősorban vörös húsok bővelkednek a vasban. Igaz, hogy a vas szinte minden zöldségben, gyümölcsben megtalálható, de nem olyan mértékben, és nem is úgy tud hasznosulni a szervezetben, ahogyan az a húsok esetében. Azonban, ha a zöld színű zöldségeket, spenótot, sóskát, brokkolit rendszeresen fogyasztod, a vasat is kellő mennyiségben be tudod vinni a szervezetedbe.

Fontos a B12-vitamin

Az egyik legnagyobb problémát a B12-vitamin hiánya okozhatja a vegetáriánusoknál, illetve a vegánoknál. Hiszen ez a vitamin a húsokban található meg elsősorban, és gyakorlatilag nincs más olyan forrása, ami bizonyossággal pótolhatná a szervezet számára a hiányt. Erre is van azonban megoldás, méghozzá táplálékkiegészítő tabletták formájában.

41918341 - beautiful young woman with bananas. tropical fruits. summer concept. healthy eating.

Pótold a szelént

A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag az immunrendszer egészséges működéséhez. Mivel ezt is főképp a húsokból nyerjük, ezért más forrásokból kell pótolnod, ha vega vagy. Ezt leginkább teljes kiőrlésű kenyérből, mogyoróféleségekből és tojásból tudod bevinni.

Fogyassz minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt

Ha nem eszel húst, akkor bizony más táplálékok napi adagját kell ahhoz megemelned, hogy szervezeted hozzájusson a megfelelő vitamin és ásványi anyag dózisához. Egyél sok-sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és figyelj oda a változatos étrendre még jobban, mint eddig.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X