Főoldal > DIÉTA > 5+1 tipp, amivel végre tartósan fogyhatsz

5+1 tipp, amivel végre tartósan fogyhatsz

alakformálásdiétaétkezésfogyásfogyókúralapos haszsírbontászsírégetés
0

Írta:

Van, akiről már egy könnyű diéta hatására is szinte leolvadnak a kilók, mások azonban minden igyekezetük ellenére sem tudnak fogyni. Mitől lehetnek ilyen makacsak zsírpárnáink, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük végre tartósan? Dr. Gulyás Tamás 5+1 tippje segít megtalálni a választ!

Miért nem megy a fogyás?

Bár a zsírpárnákat általában a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás számlájára írják, a probléma ennél összetettebb is lehet. A fogyást számos lelki ok (pl. stressz, depresszió) valamint örökletes és alkati tényező nehezítheti, de akár rejtett betegségek (pl. étel-intolerancia, anyagcserezavar, PCOS) is a zsír megtartására ösztönözhetnek. Az évek múltával ráadásul energiaszükségletünk is csökken, ami szintén kedvez a pluszkilóknak. Persze mindez nem jelenti, hogy a fogyás egyesek számára lehetetlen volna! Extrém kalóriamegvonással átmenetileg mindenki lefogyasztható viszonylag gyorsan, ám senki sem koplalhat a végtelenségig. Igazi átalakulás csak az életmód végleges megváltoztatásával lehetséges. Ha pedig a változás nem tartós, akkor a kilók egy idő után óhatatlanul visszatérnek és kialakul a rettegett jojó-effektus.

Fogyás esetén a zsírsejtekben tárolt zsír mennyisége csökken, ám a sejt ottmarad. Így bármikor újra meghízhatunk (pl. ha abbahagyjuk a koplalást). „Zsírsejtjeink száma felnőttkorban már nem változik. Amikor fogyunk vagy hízunk, csupán méretük nő vagy csökken, maga a sejt nem tűnik el. Ezért még a sikeres diéták után is mindig fennáll a visszahízás lehetőgége” – magyarázza a jelenség okát Dr. Gulyás Tamás orvos, életmód szakértő.

Hogyan fogyhatunk végre tartósan?

„Ha nem történik valamilyen fizikai beavatkozás – tehát nem távolítjuk el magukat a zsírsejteket pl. zsírleszívással vagy kavitációs zsírbontással a problémás testrészekről – akkor mindenképp valamilyen tartós változás szükséges a jojó effektus megtöréséhez. Ez lehet például a lelki tényezők átalakítása, a rejtett betegségek felkutatása, az étrend megváltoztatása, vagy például intenzívebb testmozgás bevezetése. Illetve mindezek együttes alkalmazása” – sorolja a lehetőségeket a szakember. Dr. Gulyás Tamás szerint az alábbi 5+1 tanács sokat segíthet mindazoknak, akik már sok mindent tettek a zsírpárnák ellen, mégsem tudtak tartósan megszabadulni a feleslegtől.

1. Keresd a rejtett okokat!

Makacs kilók esetén mindenképpen érdemes utánajárni, hogy állhat-e valamilyen egészségügyi gond (pl. elhúzódó gyulladás, hormonális probléma, anyagcserezavar) a háttérben. „Nehéz elképzelni, hogy pl. a sovány tej, vagy éppen a főtt tojás – amelyek számos diéta kedvelt elemei – akár az elhízás okozói is lehetnek. Pedig étel-intolerancia esetén bizonyos táplálék-összetevők gyulladásos folyamatot indítanak be a szervezetünkben. Ez pedig tartalék energia felhalmozására, azaz hízásra ösztönzi testünket. Más elhúzódó gyulladásos folyamatok esetén ugyanez a helyzet” – illusztrálja a problémát Dr. Gulyás.

2. Ne dőlj be a sztárdiétáknak!

Számos fogyókúra létezik, melyek mögött sajátos elméletek állnak. Azonban nem mindenkinél működik minden diéta. Sőt némelyik egyenesen rossz bizonyos emberek számára. Ezt befolyásolják adottságaink, anyagcserénk, alapbetegségeink és sok más életmódbeli tényező. Tehát a legjobb, ha divatos diéták helyett egy számunkra megfelelő étrend kialakítására törekszünk.

fogyaskonnyen2.jpg ()

 

3. Étkezz anyagcseretípusod szerint!

Anyagcsere-folyamataink különbözőek, így ugyanaz az étrend nem feltétlenül ideális mindannyiunk számára. Míg az emberek egy részénél inkább a zsír megszorítása, addig másoknál a szénhidrátok lecsökkentése működik jól. A megfelelő étrend kialakításához érdemes meghatározunk anyagcseretípusunkat és ezzel együtt szénhidrát, zsír és fehérje szükségletünket.

4. Válassz megfelelő intenzitású mozgásformát!

Sok fogyni vágyótól hallhatjuk, hogy rendszeresen gyalogol, szalad a gyerekek után, vagy dolgozik a kertben, mégsem csökkennek zsírpárnái. Ennek oka, hogy a kis intenzitású mozgás csupán kevés energiát éget el és a szervezet anyagcseréjét is csak rövid időre pörgeti fel. A megfelelő hatás érdekében olyan intenzív terhelés szükséges, amely az izmot már megfelelő mennyiségű energia elégetésére ösztönzi. Persze idősebb korban ez nagyobb kihívás lehet.

5. Számolj le a lelki okokkal!

A feszültség, a depresszió, vagy a stressz könnyen túlevéshez vezethetnek, sőt ezek a folyamatok egymás hatását is erősítik. „A zsírpárnák mechanikusan védenek a külső hatásoktól, az elhízás pedig akár egy lelki védőburkot is jelenthet, amit csak kitartó mentális munkával lehet megváltoztatni” – hangsúlyozza a szakember.

+ 1. A kritikus zónákban alkalmazz kavitációs zsírbontást!

Fontos tudni, hogy diétával testalkatunk ellen nem küzdhetünk. Ha ezt akarjuk formálni, arra biztosan nem a koplalás a megoldás! Persze a megfelelő étrend fontos, hiszen a zsírszázalék csökkentésével a problémás zónákban is javul a helyzet. Ha azonban egy testrészen alkatilag több a zsírsejtünk, akkor a zavaró zsírpárna (pl. úszógumi, lovaglónadrág, integető háj) minden igyekezetünk ellenére megmaradhat. „Bár a kavitációs zsírbontást sokan a lusták fogyasztó módszereként aposztrofálják, ilyenkor igenis van létjogosultsága, hiszen pontosan azoknak a testrészeknek a körméretét képes tartósan csökkenteni, ahol a felesleges centik mindig ottmaradnak, vagy állandóan visszatérnek” – vélekedik Dr. Gulyás Tamás.

Mi az a kavitáció és hogyan használható otthon?

A kavitációs zsírbontás a zsírleszívás mellett az egyelten alakformáló módszer, amely nemcsak a zsírsejtek méretét csökkenti, hanem magukat a sejteket is eltávolítja a kezelt zónából, ezért alkalmas a zsírpárnák tartós, jojó-effektus nélküli csökkentésére. Manapság ilyen kezelést már nemcsak szépségszalonokban végeznek: néhány éve egy kompakt otthoni gépbe, a Forever Slim készülékbe is beépítették ezt a tartós hatású alakformáló technológiát. Így a kavitációs kezeléseket otthon, diszkréten, saját időbeosztásunk szerint, korlátlanul végezhetjük.

Forrás: www.vitaminsziget.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X