Főoldal > DIÉTA > Így győzd le a stresszevést!

Így győzd le a stresszevést!

diétaétkezésfogyássóvárgásstresszevés
0

Írta:

Veled is előfordult már, hogy az irodában kétségbeesetten a fiókodat túrtad a dugi édességek után, vagy este hazaérve megettél egy teljes zacskó csokis kekszet? A finom falatok gyors megoldásnak tűnnek a stressz ellen folytatott harcban, mivel hirtelen megnyugtatnak, és energiát adnak.

De sajnos ez a hatás gyorsan elmúlik, és amilyen hamar oldódott, olyan gyorsan vissza is tér a feszült idegállapot. Nem egyszerű ezt az ördögi kört megtörni, főként, mivel a cukros, illetve a gyorsételek csökkentik a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét a váráramban, így ideiglenesen kiváló stresszoldónak tűnnek.

Mi a megoldás a stresszevés és a vele járó plusz kilók elkerülésére? A kulcs az, hogy mindig emlékeztesd magad, ez csupán egy pótcselekvés, nem igazi éhség, és igazi megoldást sem nyújt a problémáidra. Ha ez az egyszerű trükk nem elég, az alábbi tippeket is segítségül hívhatod.

Kortyolj fahéjas forró italt

A cukor utáni sóvárgás legyőzésére a legegyszerűbb mód a fahéj. Ez a főként karácsonykor használt fűszer ugyanis segít az inzulinszintet kordában tartani, a klinikai kutatások szerint. Szórd meg a szójatejes lattédat fahéjjal, vagy kortyolj fahéjás gyömbér teát a megszokott fekete helyett.

Sétálj negyed órát

Mielőtt a stressz, az unalom, a szomorúság, vagy más rossz érzés hatására ételt hívnál segítségül, szellőztesd ki a fejed, és indulj néhány perces sétára. A friss levegő remek stresszoldó, akárcsak az endorfint kibocsátó mérsékelt tempójú mozgás. Már 10-15 perc séta elegendő, hogy búcsút mondj az érzelmi evésnek.

Hámozz meg egy narancsot

Tudatos relaxációs technikát keresel, de nincs elegendő időd rá? Hámozz meg egy citrusfélét! Ez a néhány másodperces meditatív pillanat lefoglalja mind a két kezed, sőt az agyad is. A mély relaxáció eléréséhez hámozd spirálban a narancsot, és lélegezz közben mélyeket. Ha eljutottál az evéshez, élvezd ki alaposan a kalóriaszegény gyümölcs ízét minden egyes falatnál.

Iktass be egy 5 perces kamillateás szünetet

Ha beüt a stressz, érdemes néhány percig meditálni egy bögre kamillatea mellett. Nem csoda, a lelassulás és a légzésre való koncentrálás remek stresszoldó, kamillateával kiegészítve azonban még hatékonyabban csökkenthető a szorongás és az idegesség.

12638879 - diet concept. frightened girl in the stress

Készíts egy avokádós toastot

Stressz időszakban jó ötletnek tűnhet a diéta ideiglenes megszegése, azonban a szénhidrát-dús falatok helyett az egészséges zsírok sokkal jobb választásnak bizonyulnak. Az avokádó kiváló zsír-, fehérje- és rostforrás. Fogyaszd egy szelet teljes kiőrlésű toasttal, hogy a komplex szénhidrát még jobban felszabadíthassa a jó érzést okozó szerotonint az agyban. Ha már nassolni akarunk, miért ne tehetnénk azt egészségesen?

Gondolkodj hosszú távon

A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a jó érzést adó, kalóriában gazdag ételek csupán 3 percig képesek kifejteni áldásos hatásukat. Gondolj erre, mielőtt a minimum 500 kalóriás kekszhez vagy süteményhez nyúlsz. Keress inkább olyan tevékenységet, amely tovább boldoggá tesz 3 percnél.

Vegyél egy forró fürdőt a kádban

Egy katasztrofális munkanap után hazaérve rögtön a konyhaszekrény vagy a hűtő felé veszed az irányt? Mi jobban ajánljuk a fürdőszobát. A forró fürdő remek hatással van az idegrendszerre, amelyet tovább növelhetsz a vízbe cseppentett levendulaolajjal.

Foglald el magad

Válassz olyan tevékenységet, amelybe teljesen bele tudsz merülni, és éld át a mindfulnesst. Vegyél elő egy izgalmas könyvet, egy felnőtt színezőt, vagy akár a kedvenc hangszered. Bármit csinálhatsz, ami teljesen lefoglalja az agyad, kikapcsol a hétköznapi gondokból, és feledteti veled az ételek utáni sóvárgást.

Ne hagyj ki étkezéseket

A megfelelő tápanyagbevitel hihetetlenül fontos a hatékony stresszmenedzsmenthez. Azok, akik magnéziumhiánnyal küzdenek, ingerültebbek és jobban sóvárognak a cukor után. A zsúfolt napokon az étkezések kihagyásával azonban lehetetlen minden vitaminból és ásványi anyagból elegendőt bevinni a szervezetünkbe. A kihagyott reggeli vagy ebéd ráadásul vércukor ingadozáshoz vezet, amely jelentősen növeli a stresszevés esélyét. Ha a napirended nagyon hektikus, már előző este gondoskodj az egészséges ételek elkészítéséről és kiporciózásáról. Ne feledkezz meg a köztes étkezésekről sem, vigyél magaddal egy maroknyi mandulát, egy doboz natúr joghurtot, egy friss gyümölcsöt vagy pár darab cukormentes zabkekszet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X