Főoldal > DIÉTA > Így erősítsd immunrendszered télen

Így erősítsd immunrendszered télen

betegségegészséggyógyulásimmunrendszervitamin
0

Írta:

Erős és egészséges immunrendszert szeretnél egész télen? Fogadd meg Tihanyi András dietetikus tippjeit.

 

Az egészséges immunrendszer alapja: jól összeállított étrend

Táplálkozásunk gyakran kiegyensúlyozatlan, életünk nem ritkán mozgásszegény. Ha úgy véljük, szervezetünk betegségek elleni védekezése nem elég erős, az első lépes mindig életmódunk egészségesebbé alakítása kell, hogy legyen! Az étrend-kiegészítők és gyógynövénykivonatok, vagy teák nem pótolhatják a változatos étrendet, vagy a rendszeres testmozgást. Ha egészségesen élünk, nincs feltétlenül szükségünk étrendkiegészítők, vagy gyógynövények fogyasztására, bár egyik vagy másik ekkor is hozzájárulhat céljaink eléréséhez. Először tehát a hiányos, egészségtelen étrendet érdemes átalakítanunk több zöldség, gyümölcs, rendszeres halfogyasztás, probiotikus készítmények rendszeres fogyasztása, és más meg nem fogadott javaslatok irányába. Javasolt fokozatosan egyre többet mozognunk, stresszes életünket relaxációs módszerekkel és életmódváltással nyugodtabbá tennünk, felborult életritmusunkat a nappal és éjjel természetes váltakozásához igazítanunk, és orvos segítségével megkeresni, és megszüntetni az esetlegesen fennálló betegségek okát. Fontos azonban az is, hogy ne essünk túlzásokba! Míg a közepes intenzitású testi aktivitás fokozhatja az immunrendszer működését, és csökkentheti a felső-légúti megbetegedések kockázatát, a túl sok mozgás már ellentétes hatással lehet a szervezetre.  Ha ezeket a lépéseket megtettük, védekezőképességünk jelentősen fokozódhat. Ha pedig valamilyen étrendkiegészítő, vagy gyógynövény készítmények használata mellett döntünk, akkor érdemes kikérnünk szakember előzetes tanácsát, és javasolt csak nagyobb, megbízható cégek termékeit alkalmaznunk. Mit tehetünk ha még ennél is biztosabb védelemre vágyunk?

Citrusfélék

 A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) egyik legfontosabb hatóanyaga a vízben oldódó vitaminok közé tartozó C-vitamin, amelyből egy egészséges felnőtt embernek legalább 90-200 mg körül javasolt naponta fogyasztani – a felesleg a vizelettel távozik. Két nagyobb citrom, egy közepes grapefruit, három-négy nagyobb mandarin, vagy két narancs már fedezheti akár egész napi C-vitamin szükségleted is! A színüket is adó flavonoid vegyületek a C-vitaminnal együtt erősítik az érfalakat – nem mellékesen gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antivirális, antioxidáns hatásuk is van. A citrusfélék mellett szól, hogy a C-vitamin – a kutatások szerint – lerövidítheti a nátha időtartalmát, és enyhítheti a légúti fertőzések tüneteit. Az aszkorbinsav – ha cinkkel kombinálod – várhatóan gyorsíthatja a fertőzések leküzdését. A citrusfélék nagy előnye, hogy számos antivirális összetevőjük van szemben a legtöbb étrend-kiegészítővel. Ha gyógyszereket szedsz, vagy változó korban vagy, akkor a citrusfélék, és különösen a grapefruit rendszeres fogyasztása előtt érdemes orvossal konzultálni, mert egyes fajták olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a gyógyszerekkel, hormonokkal kölcsönhatásba léphetnek. Ha a citrusfélék panaszokat okoznak, kerüld fogyasztásukat.

immun2.jpg ()

Zöld és fekete tea

A mézes-citromos teáról – bár betegségek ellen gyakran alkalmazzák – általában keveset tudunk. A tea valóban hatékony mikrobaellenes, sőt a vírusellenes finomságok közé sorolható! A teaivók –  kutatások szerint –  védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusok ellen, és akár az antibiotikumokkal végzett baktérium-ellenes terápiát is hatékonyabbá tehetik a hatóanyagok. A zöld tea fő hatóanyagai a kisebb mennyiségben előforduló koffein, teobromin, teofillin és a nagyobb mennyiségben előforduló katechin vegyületek. Utóbbiak elsősorban a zöld teában fordulnak elő, csak mérsékeltebb mennyiségben a fekete teában, ám ez sem nélkülözi a kedvező hatásokat. Kutatások alapján elmondható, hogy a katechinek erős antioxidánsok, védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától, és valószínűleg gátolhatják bizonyos rákos megbetegedések kialakulását is. Gyógyszerek szedésekor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni a tea használatát illetően, mivel a tápanyagok felszívódását, és bizonyos gyógyszerek (például véralvadásgátlók) hatását is befolyásolhatja!

Fokhagyma

A fokhagyma kedvelt ételünk, és egyben hasznos gyógynövényünk. Mérsékelt fogyasztása (néhány gerezd naponta) nyers formában az érrendszer védelmében, vérnyomás csökkentésben is hasznos lehet. Hatóanyagai főként kéntartalmú vegyületek, melyek termékei felszívódás után a tüdőbe (és a vizeletbe) is kiválasztódnak, így a mesékkel ellentétben nem létezhet egyszerre hatásos, de kilélegzett levegőt és a szájüreget egyáltalán nem “szagossá” tevő fokhagyma készítmény. Ezen sajnos a fogmosás és más praktikák sem segítenek, bár a kevésbé érzékeny orrot talán becsaphatják. A fokhagymának immunstimuláns, és ettől független antibakteriális és antivirális hatása van, sőt még a fertőzést előidézni képes gombák egy része ellen is némi védelmet adhat. Véralvadásgátlókkal és más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva fokozhatja a vérzésekre való hajlamot, ezért itt is igaz, hogy fokozott fogyasztásakor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni használatát illetően.

Spirulina mikroalga

A Spirulina (Arthrospira) mikroalgákat élelmiszerként a 16. század óta biztosan fogyasztják az emberek, az első írott beszámolók erről 1524-ből származnak. A Spirulina más előnyei mellett antivirális, tehát vírusellenes hatással is rendelkezik, kísérletek szerint a herpesz, influenza és a HIV-vírusok terjedését is gátolhatja. A fehérvérsejt-termelést fokozhatja, hatására a természetes ölősejtek aktivitása is nőhet, ami szintén védő hatású lehet mind a vírusfertőzések testen belüli terjedése esetén, mind pedig a daganatos sejtek elleni védekezésben. Mindez persze nem jelenti azt, hogy elhagyhatóak az orvosi kezelések, de az igaz, hogy kúraszerűen fogyasztva 1-5 g-os mennyiségben segíthet a fertőzések megelőzésében, és orvosi felügyelet alatt daganatos betegségek bizonyos eseteiben kiegészítő kezelésként is alkalmazható. Mellékhatásokról ritkán számoltak be, de érdemes óvatosnak lenni, az immunrendszer stimulálása ugyanis bizonyos esetekben – például autoimmun betegségekre való hajlam esetén – vissza is csaphat, és gyógyszerkölcsönhatások, allergiás reakciók is előfordulhatnak. Alkalmazása előtt tehát kérjük ki orvosunk tanácsát!

Healing herbs in hessian bags, wooden mortar with coneflowers and essential oil on wooden stump outdoors, herbal medicine., Image: 255695449, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Kasvirág

Közismert immunrendszer-stimuláló gyógynövény a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea), melynek elsősorban arabinogalaktán tartalma tehető ezért a hatásért  “felelőssé” más hatóanyagok mellett. A kasvirág fokozhatja a szervezet ellenállóképességét a vírusfertőzésekkel (például az influenzával) szemben, illetve csökkenheti a fertőzések, és a különböző gyulladások tüneteit is. Megelőzésre pár hetes kúraszerű fogyasztása alkalmazható, amikor már baj van, akkor kezelésre kevésbé használható. Mellékhatásokról ritkán számoltak be, de ennek fogyasztása esetén is érdemes óvatosnak lenni a Spirulina esetén már említett immunstimuláló okok miatt.

Ha már megtörtént a baj

Az első utunk megfázások esetén gyakran a gyógynövényboltokba vezet, nem véletlenül. A fekete bodzának például kifejezetten a felső légúti megbetegedések, meghűlések gyógyításában tulajdonít hatékonyságot a népi gyógyászat: a virágból készült tea izzasztó, vizelethajtó hatású, a leveléből készült teát lázcsillapításra is alkalmazzák, C-vitamin tartalmú termésből készült lekvárt szintén felhasználják meghűlések kezelésére. A kakukkfű és a hársfa virágaiból készült tea, hársfavirágméz segíti a légzést nehezítő váladék felszakadását, így a kezelésben nyújthat számunkra támogatást. Hosszabb antibiotikum-kúrák után hasznos lehet a bélflóra-regenerálódást elősegítő probiotikus élelmiszerek fogyasztása, és szükség esetén ilyen készítmények alkalmazása.

Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, és időben felkészítjük a szervezetünket, jó eséllyel megelőzhetjük a komolyabb téli megbetegedéseket! Ne feledd: kezelőorvosod útmutatása az, amit elsősorban figyelembe kell venni, mivel a gyógynövények hatásossága azt is jelenti, hogy hiába természetesek, bizony árthatnak is. A gyilkos galóca és a marihuána is természetes, még sem ehetünk galócát pörköltként, vagy autóvezetéshez füves sütit. Gyógynövények alkalmazása előtt tehát kérd ki orvosod, gyógyszerészed, vagy dietetikus tanácsát is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X