Főoldal > DIÉTA > Ezt edd, ha megterhelted a gyomrod

Ezt edd, ha megterhelted a gyomrod

étkezésfájgyomorhasfájáshízáskarácsonykímélőlakomapuffadás
0

Írta:

Az ünnepek a szeretet mellett a hatalmas családi lakomákról is szólnak. Ilyenkor a legfittebbekkel is megesik, hogy a vacsora végére kipukkadva állnak fel az asztaltól.

Egy kiadós többfogásos ünnepi ebédet vagy vacsorát követően szervezetünk minden erejével azon van, hogy semlegesítse a zsíros, nehéz ételek emésztése során felszabadult szabadgyököket, amelyek megtámadják a sejteket, és elősegítik az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a szívroham, a cukorbetegség vagy a rák.

Minél többet eszünk, annál több szabadgyököt termelünk, ami nem azt jelenti, hogy az evés rossz, vagy teljesen száműzni kellene a finom falatokat, csupán érdemes odafigyelni és kompenzálni a túlevés negatív hatásait. A most következő tippekkel sokat könnyíthetsz az ünnepi fogásokon.

Használj sok fűszert

A gazdag fűszerezés nagyon jól ellensúlyozza a túlevés negatív hatásait. Egy 2011-es tanulmány szerint, ha legalább két evőkanálnyi fűszerkeverékkel – pl. rozmaring, oregano, fahéj, bors, szegfűszeg, fokhagyma és paprikapor – ízesíted főztödet, nagyban megkönnyíted az emésztés folyamatát, ugyanis a fűszerek csökkentik a triglicerid, ill. inzulin szintet, az antioxidánsokét viszont megemelik. Kutatók szerint a fűszerek lassítják a zsír felszívódását, az antioxidánsok pedig segítenek az evés során felszabadult szabadgyökök megkötésében.

gyomor2.jpg ()

Narancslé

Az antioxidánsokhoz hasonló, flavonoidokban gazdag gyümölcslé szintén kitűnően kompenzálja a nehéz ételek okozta negatív hatásokat. Egy amerikai táplálkozási szaklapban megjelent 2010-es tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik a zsírban gazdag reggelijük mellé egy pohár narancslevet ittak, sokkal kevesebb káros szabadgyök, valamint szívrohamhoz köthető gyulladásjelző fehérje szabadult fel a szervezetében, mint azoknak, akik sima, vagy cukros vizet fogyasztottak a reggelihez.

Gyümölcs

A kiadós ebéd egyik lehető legrosszabb befejezése a nehéz desszert. Triplacsokis brownie helyett érdemes gyümölccsel megkoronázni az étkezést, mivel az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök – áfonya, kékszőlő, kivi vagy cseresznye – segítenek a szabadgyökök káros hatásainak minimalizálásában. Ha nehéz ételek mellé vagy után egyáltalán nem eszel zöldséget vagy gyümölcsöt, annak hosszú távú következményei is lehetnek.

Ecet

Egy evőkanálnyi ecet nemcsak a salátának ad jobb ízt, hanem vércukorszintedet is segít kordában tartani egy szénhidrát-dús ebédet követően. Legtöbbünknél a vércukorszint hirtelen emelkedése után hirtelen esés következik be, amely azonnali éhségérzettel jár. Ez különösen a cukorbetegek számára probléma, hiszen szervezetük nem tudja feldolgozni a glükózt (idővel pedig a vérben felhalmozódott felesleges glükóz roncsolja a szöveteket).

Bor

Zsíros ételek fogyasztása után a testben olyan anyagok termelődnek, amelyek növelik a szívroham kockázatát. A vörösborban található antioxidánsok azonban jelentős mértékben csökkentik ezeknek az anyagoknak a mennyiségét, így a bor nem csak élvezeti, de egészségügyi megfontolásból is ajánlatos kísérője lehet az ünnepi menünek. Ha nem szereted az ízét, bátran használd főzési adalékként, hiszen pozitív hatása ilyen formában is érvényesül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X