Főoldal > DIÉTA > Ezeket a hozzávalókat hagyd ki a karácsonyi menüből

Ezeket a hozzávalókat hagyd ki a karácsonyi menüből

diétaétkezésfogyáshízáshozzávalókarácsonykarácsonyi menüünnepek
0

Írta:

Hetek óta karácsonyi lázban égsz, és a menüsort is régen kitaláltad már? Imádod a finom falatokat, lelkesen készülődsz az ünnepek alatti főzőcskére, de a vonalaidra azért továbbra is szeretnél vigyázni?

Segítünk, hogy mi mindent nélkülözz, hogy ne kússzanak fel azok a bizonyos pluszkilók.

Akár te főzöd a vacsorát, akár vendégségbe mész, a lehetőség adott arra, hogy olyan ételeket fogyassz, amik amellett, hogy egészségesek, még csak nem is hizlalnak. Persze sokkal könnyebb helyzetben vagy, ha te készíted a fogásokat, hiszen így kevesebb eséllyel esel kísértésbe a sok-sok ínycsiklandó (de sokszor alakra ártalmas) étel láttán, de biztosan máshol is találsz fogyókúrás harapnivalókat.

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, csupán néhány alapvető jó tanácsot betartanod, hogy az ünnepek elmúltával ne kelljen elölről kezdeni azt, amiért eddig olyan sokat dolgoztál.

Hizlaló fehér liszt

Na de komolyan: ugye felesleges szócséplés a fehér liszt okozta ártalmakról beszélni? Szerencsére ma már mindenki tudja, hogy mennyire kártékony az alakra és az egészségre egyaránt. Húzd ki a bevásárlólistáról, és készíts olyan ételeket, amikhez nem szükséges, vagy helyettesíthető más, alternatív és sokkal egészségesebb lisztekkel.

Veszélyes cukor

A cukrot egy az egyben ki is iktathatod az étrendedből. Nem csak az alakodat teszi tönkre, de igen komoly betegségekhez is okozhat. Legegészségesebb és legtermészetesebb édesítőszerként a mézet ajánljuk, ám mivel sok kalóriát tartalmaz, legjobb, ha a nádcukor, édesítőszer és méz kombinációját használod fel a karácsonyi vacsihoz.

Stack of christmas croissants on glass cake stand, Image: 185750165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

Súlygyarapító fehér rizs

Már rég megdőlt az a mítosz, miszerint a fehér rizs fogyókúrás étel. Válaszd inkább a barna rizst, amely nem csak egészségesebb, de még táplálóbb is. A csapda ugyanis az, hogy a fehér rizsből jóval többet kell megenned, míg teljesen jóllaksz, mert sokkal kevesebb a rosttartalma, mint barna változatának.

Egészségtelen burgonya

Krumplipüré, sült krumpli, krumplisaláta. Mind-mind ismert és igen kedvelt köretek a magyar konyhákban. Csakhogy ezek egyike sem számít egészségesnek, sőt. Ha már krumpli, legyen édesburgonya, ami nem csak sokkal egészségesebb, de finomabb is. Nem beszélve arról a rengeteg zöldségről és gyümölcsről, amikből isteni köreteket lehet készíteni.

Káros sófogyasztás

Könnyen belekerülhetünk egy ördögi körbe, ha rendszeresen túlsózzuk ételeinket. Ez azért veszélyes, mert ízlelőbimbóink és szervezetünk is a sós ízt szokja meg, ezért a kevesebb sóval ízesített ételeket már könnyen ízetlennek tituláljuk. Eltart egy-két hétig, hónapig, míg átállunk a kevesebb mennyiségre, de ha más, egészséges fűszereket vezetünk be helyette, nem csak alakunk, de egészségünk is meghálálja majd.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X