Főoldal > DIÉTA > A tél kedvence: kelbimbó

A tél kedvence: kelbimbó

egészségkáposztakelbimbóvitaminzöldség
0

Írta:

Fogalmazzunk úgy, hogy a kelbimbót nagyon sokan nem kedvelik. Erről erőteljes íze tehet, pedig értékes vitaminforrásai igencsak feljogosítják arra, hogy ne legyen ilyen hányatott sorsa az étkezésünkben.

Segít a rák elleni harcban

A kelbimbó a téli időszak egyik fontos alapanyagának számít. Kínában őshonos, Európában a 18. századtól tett szert a népszerűségre. Brüsszelben nemesítették ki, még a 19. században, ezáltal az angolok “brüsszeli káposztának” nevezik. Kutatók az 1980-as években fedezték fel, hogy a kelbimbó fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kialakulásának csökkenésével. Mindez a bennük lévő kéntartalmú vegyületnek, a szulforafánnak köszönhető. Rendszeres fogyasztása csökkenti a melanoma, a prosztata-, és a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.

Gazdag tápanyagforrás

Bőven található benne A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz a kelbimbó. Jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenállóképességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással is rendelkezik. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet.

46700576 - brussels sprouts cooked on a plate

Cukorbetegség ellen     

Köszönhetően annak, hogy gazdag antioxidánsokban csökkentik a glükóz szintjét is, és így segít megakadályozni az oxidatív stressz okozta változásokat a diabéteszes betegeknél. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást követve hetente 2-3 alkalommal érdemes kelbimbót enned, hogy érvényesüljön a sok-sok pozitív hatása a szervezetedben.

Frissít és fiatalít

Ezekben a hónapokban, amikor fáradtabbak, fázósabbak vagyunk, nagy szükség van a kelbimbóban lévő C-vitamin mennyiségre. Javítja a látást, a bőr szépségét, és annak általános szerkezetét, továbbá csökkenti a ráncokat. Fontos szerepet játszik a kollagén képződésében, amely elengedhetetlen a bőröd egészségének megőrzéséhez. Egy csészényi kelbimbó nagyjából 75 gramm C-vitamint tartalmaz, amely fedezi a napi szükségleted. Eheted nyersen és párolva is, magába, vagy köretként is, hús vagy hal mellé.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X