Főoldal > DIÉTA > A hangulatevők 7+1 alapszabálya plusz kilók ellen

A hangulatevők 7+1 alapszabálya plusz kilók ellen

diétaétkezésfogyásfogyókúrahangulathangulatevéshízásnassolástúlevés
0

Írta:

Eszel, ha rossz kedved van, eszel unalmadban, és eszel, hogy hiányérzetet pótolj? Ne az ételt használd lelked megnyugtatására – vedd át az irányítást, mutatjuk hogyan!

Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor többet eszik, vagy jobban kíván egy ételt. A hangulatevőknél azonban az étel egyfajta látszólagos gyógymód a különböző stressz helyzetek, problémák elfedésére. Ha te is hangulatevő vagy, íme, 8 tipp a felesleges kalóriák ellen!

1. Tanulj stressz kezelési technikákat!

Mivel stresszes helyzetben az érzelmi evők hajlamosabbak többet enni, ráadásul közel sem az egészséges ételekből, ezért érdemes elsajátítani stressz kezelési technikákat. Tanuld meg feldolgozni a stresszt, meditálj, jógázz, csinálj bármit, ami megnyugtat, és ne feledd: nem a hűtőben fogod megtalálni a problémáidra a megoldást!

2. Szeresd magad!

Az önszeretet nagyon sok mindenre megoldás lehet – az érzelmi evésre is. Ismerd fel és fogadd el, hogy megérdemled a valódi boldogságot, lásd az értékeidet és tudd, hogy biztonságban vagy, így nem is kell hamis védelemért, megnyugtatásért az evésbe menekülnöd. Gondold át: tiszta lelkiismerettel adnál a szeretteidnek olyan és annyi ételt, amelyekkel te vigasztalod magad? Nem, ugye? Akkor magadat is tiszteld és szeresd annyira, hogy nem rombolod az egészségedet!

3. Moss fogat!

Ha azt érzel, hogy nassolnál, moss fogat, és máris elmegy a kedved a rágcsáktól! Lehet, nem a mentol ízére vágysz, amikor nassolhatnékod támad, de tedd meg a magad érdekében. Ha napközben nem tudsz fogat mosni, kapj be egy mentolos rágót, az is segíteni fog.

4. Programozd magad újra!

Egy elsőre szokatlan, de érdekes és hatékony programozási technika segítségével összekapcsolhatod a számodra káros ételeket olyan dolgokkal, amik egyáltalán nem étvágyserkentők. Például képzelj magad elé egy habos süteményt, amin egy méretes pók mászik, és ezt addig tartsd fent a gondolataidban, amíg élethű nem lesz az elképzelt kép. Egy kis gyakorlás, és meglátod, a sóvárgásod egyből alábbhagy.

12106425 - woman laughing with candy and beautiful make-up young attractive isolated on white background

5. Jutalmazd meg magad!

Az ételre rengeteget költünk, így amit a felesleges kalóriabombákon megspórolsz, költsd apróbb ajándékokra! Jutalmazd meg magad egy felsővel, egy bizsuval, egy mozijeggyel, bármivel, csak ne étellel! Az érzelmi evőknél az étel sokszor önjutalmazás, de hagyd a csokit és a habos süteményeket, helyettük inkább menj el masszázsra, jógára, vagy egy baráti csevejre az egyik kávézóba! Sokkal nyugodtabb, energikusabb leszel, mint a cukorral, sóval telepumpált ételektől.

6. Pótold a folyadékot!

Mindig legyen a kezed ügyében egy palack víz, és igyál! Kevésbé leszel fáradt és letört, ráadásul a stresszes helyzeteket is jobban fogod bírni, ha napi 2,5-3 liter tiszta folyadékot megiszol.

7. Mozogj!

Nem kell egyből 1,5-2 órás edzésekre járnod, és az edzőteremben megszakadnod. Eleinte elég, ha 1-2 megállóval előbb szállsz le, és naponta 15-20 percet sétálsz. Találd meg a számodra legmegfelelőbb mozgásformát: táncolj, boxolj, kerékpározz, fuss – válassz bármit, amihez kedved van, és a boldogsághormonok termelődése máris beindul.

+1. Derítsd fel a valódi okot!

Szánj időt magadra, és figyeld meg, milyen kijelentéseket teszel magadban, milyen diskurzust folytatsz saját magaddal! Ha nem éhséget, hanem lelki ürességet, feszültséget, félelmet érzel, és ezeket akarod étellel kompenzálni, akkor gondold át, mi az, ami valójában bánt, és ne a hűtőt nyitogasd. Nem állítjuk, hogy egyik napról a másikra megoldódnak a problémáid, de kezdd el jobban megismerni magad, és az érzelmi evést is hamarabb felismerheted, valamint a reakcióidat is könnyebben tudod majd szabályozni!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X