Főoldal > DIÉTA > A gyors fogyás titka: pörgesd fel az anyagcserédet!

A gyors fogyás titka: pörgesd fel az anyagcserédet!

alvásanyagcserediétaétkezésfogyásizommozgás
0

Írta:

Lassú az anyagcseréd, nem megy a fogyás? Az alábbi tippek gyors megoldást kínálnak a problémádra!

 

A szervezeted a kalória-égetésre van berendezkedve. Ez azt jelenti, hogy miközben ezt a cikket olvasod, szintén erősen dolgozik. Minden dologhoz, amit teszel (a levegővételtől az alvásig), energiát használsz fel. Ha egész nap az ágyban fekszel, a szervezeted átvált a nyugalmi anyagcsere állapotába. Az anyagcsere gyorsasága és milyensége pedig mindenkinél teljesen egyedi dolog.

Számos tényező van hatással az anyagcserére. A magasság, a súly (a nehezebb emberek több kalóriát égetnek), a nem (a nőknek lassabb az anyagcseréjük, mint a férfiaknak), a kor (az anyagcserénk lelassul, ahogy öregszünk), az izom-zsír arány (az izom több kalóriát éget, mint a zsír), valamint a genetikai adottságok is meghatározóak.

Kardióval a gyors anyagcseréért

A kardió edzések segítségével még órákkal az edzés után is “izzásban” tarthatod az anyagcserédet – ezt a legújabb kutatások is alátámasztották. Ha csak heti 2-3 alkalommal 45 percig végzel intenzív testmozgást, azzal már minden második héten fél kiló zsírt veszíthetsz csupán az anyagcseréd edzést követő munkája által. Érdemes ezért mindent beleadnod abba a 45 percbe!

anyagcs2.jpg ()

Alvás a karcsúságért

Azt hiszed, ha tovább maradsz fent, több kalóriát is égetsz? Az igazság az, hogy ha többet alszol, azáltal gyorsabb lesz az anyagcseréd is. Már egyetlen álmatlan éjszaka is 5 százalékkal lelassítja a következő napon a nyugalmi anyagcserédet pár óra erejéig. A kutatások azt is kimutatták, hogy a nők 4 óra alvás után átlagosan 329 kalóriával többet fogyasztottak, mint egy kiadós, 9 órás alvás után. Ne sajnáld ezért magadtól a napi 7-8 óra durmolást!

A kulcs az étkezési szokásaidban rejlik

Ideális esetben arra törekszel, hogy az anyagcseréd egész nap aktívan dolgozzon. Ezt mégis mi akadályozza meg? A vércukorszint leesése. Az agyad elsődleges üzemanyaga ugyanis a vércukor, így amikor a vércukorszint csökken, lépéseket kell tennie a megfelelő cukorszint fenntartása érdekében. A szervezet ekkor kortizol hormont szabadít fel, ami elkezdi lebontani a szöveteket (amibe sajnálatos módon az izomszövet is beletartozik), és ezt glükózzá alakítja át, hogy táplálja az agyat. Tehát az alacsony vércukorszint miatt kevesebb izmod marad, ezáltal pedig lelassul az anyagcseréd. Mi a megoldás? Egyél kisebb adagokat ebédre, és közte iktass be 100-200 kalóriás rágcsálnivalókat, hogy szinten tartsd a vércukrodat.

Wellness Cafe tipp:

Egyél egy falatot, mielőtt lefekszel. Csupán egy mítosz, hogy nem szabad enned vacsora után: a vércukorszinted körülbelül 3 óránként változik, tehát ha este 6-kor vacsorázol, este 9-re a vércukorszinted a normál szint alá süllyed. Tartsd ezért az anyagcserédet mozgásban egy lefekvés előtti rágcsálnivalóval (pl. egy darab teljes kiőrlésű keksszel) és így alvás közben is aktívan égeted majd a kalóriákat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X