Főoldal > DIÉTA > 5 szuper étel, hogy elkerüld a másnaposságot

5 szuper étel, hogy elkerüld a másnaposságot

alkoholétkezésmacskajajmásnaposságrészegtáplálkozás
0

Írta:

Elszalad veled a ló, ha alkoholról van szó? Netán az ünnepi szezon partijain igazán ki akarod ereszteni a gőzt? Ha már mindenképpen alkoholt akarsz fogyasztani, lakmározz be ezekből a csodaételekből – nyoma sem lesz a buli utáni fejfájásnak!

Ugye mondanunk sem kell, hogy az alkalmankénti másnaposság a legtöbbször nem a mértéktelen ivászat miatt van, hanem azért, mert a parti előtt nem eszel eleget, így gyorsabban felszívódik az alkohol, és a véredbe sokkal hamarabb bekerül, ami szédüléshez, fejfájáshoz, hányingerhez és rosszulléthez vezethet. Ha azonban az 5 szuperkaja közül az egyiket elfogyasztod egy-két órával a parti előtt, sokkal kevesebb az esélyed rá, hogy másnapos legyél!

1. Krumpli

Főtt-sült-párolt burgonya – igazából teljesen mindegy milyen formában fogyasztod, a lényeg, hogy lakmározz be belőle bőségesen! Eltelíti a gyomrot (kevesebb alkoholt fogsz meginni), tele van rosttal (erősíti a szervezetet) és csak lassan emésztődik meg (nem fog a fejedbe szállni az alkohol), tehát minden megvan benne ahhoz, hogy szuper másnaposság elleni étel legyen a krumpli!

2. Fűszeres ételek

Ha imádod a csípős, mexikói konyhát; ünnepelj nachosszal és tortillákkal a buli előtt! A fűszeres ízek miatt kevésbé fogod érezni az alkoholt ízét, tehát szintén kevesebbet fogsz inni belőle – sőt, még az is lehet, hogy nem is lesz szükséged rá, ha chilis dolgokat eszel! A chili ugyanis felpörgeti a vérkeringést és plusz adrenalint termel, amiért tutira nem fogod kívánni a kesernyés ízű röviditalokat!

48125568 - juicy spicy chicken burgers to asian-style - sandwich

3. Szendvics

Tele vannak minden jóval, hússal, sajtokkal, salátával, és persze a legjobb, ha teljes kiőrlésű kenyérből készíted el a szendvicsedet. Minden tápanyag megtalálható benne, amire egy nagy buli előtt szükség van, csupán arra vigyázz, hogy gyümölcslevet, kávét ne igyál hozzá. Ezek ugyanis az alkoholfogyasztáskor marják a gyomrot, szárítanak és hamar kiürülnek a szervezetből, így nem tesznek jót italozás előtt.

4. Fehérjében gazdag ételek

Jöhet a csirke, a pulyka és lazac minden mennyiségben! Külön jó, ha sok tojásfehérjét is fogyasztás a partizás előtt. A fehérje hasonló hatásokat fejt ki bulizáskor, mint edzéskor: erősíti az izmokat, táplál, serkenti az alkoholbontó enzimek működését, a magnézium, kálium és B6-, B12-vitaminok pedig segítenek elűzni a fejfájást és a hányingert!

5. Gyümölcsök és zöldségek

Banán, kivi, spenót – minden jöhet, amit jó sok a káliumot tartalmaz és hosszú ideig eltelít! Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek nem tekinthetők „igazi” ételnek, tehát ha ezekre iszol alkoholt, még simán másnapos lehetsz! A főételek, tészták és kenyérfélék utáni nasinak viszont tökéletesek, hiszen tele vannak vitaminnal, és nem engedik, hogy az alkohol ital gyengítse az immunrendszered.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X