Főoldal > DIÉTA > Tuti zsírégető a csalán

Tuti zsírégető a csalán

csaláncsalánteaegészségfogyásméregtelenítésvízhajtózsírégetés
0

Írta:

Elsőre kicsit talán meglepő, hogy ez a szúrós, csípős növény segíthet bármiben is a szervezetednek. Pedig nagyon is! A csalán felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetedből, tisztítja a vesét, és még az immunrendszered is erősíti.

A tisztítókúrák a csalánnal kezdődnek

Mostantól jobb, ha ezt megjegyzed. A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye, pedig valójában egy gyomnövényről van szó. Az egyik leghatásosabb természetes zsírégető szerünk, ezért fogyókúránál nagy segítség. Kalciumot, káliumot, kovasavat, flavonoidokat, valamint rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely fokozza a zsírégetést.

Párját ritkító vitaminforrás

Leveleiben található C-, B-, és K-vitamin, de béta-karotint, klorofillt és vasat is nagy mennyiségben raktároz. Magas vitamin, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt tápláló étel. Kiváló antioxidáns-tartalmának köszönhetően a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is óriási szerepet játszik. A csalánlevelek végén található szerotonin pedig hangulatjavító hatásáról ismert.

31826464 - teacup full of nettle tea, with stinging nettle inside herbal tea, on wooden floor,

Betegségek ellen

Elsősorban a teáját érdemes fogyasztani. Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, az ekcémát és a szénanáthát. A csontritkulás kockázatát is jelentős mértékben csökkenti. Egy-egy csalánkúra beiktatása a mindennapjaidba védi az izmok egészségét és a szívműködést, segíti a vérképzést, és a vérnyomás optimális mértékét is szinten tartja. Elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, hatására a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat kioldani és eltávolítani. Teája gyomor- és bélhurut ellen is hatásos.

Hasznos tippek a fogyasztáshoz

Ha naponta több csészével fogyasztasz a csalánteából, akkor fontos, hogy erős vízhajtó hatása miatt bőven igyál másfajta folyadékot is mellé. A csalánt főzve leves vagy főzelék formájában is fogyaszthatod, de turmixként is kifejezetten üdítő. Fontos még, hogy csak a zsenge leveleket használd. Elkészítve nem kell félned a levelek csípésétől sem.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X