Főoldal > DIÉTA > Készíts egészséges forralt bort!

Készíts egészséges forralt bort!

alkoholbőrforralt borforró italgyümölcsital
0

Írta:

A forralt bor ugyanúgy hozzátartozik a téli hangulathoz, mint a karácsonyi fények vagy a sült gesztenye illata. Ne aggódj, akkor is fogyaszthatsz belőle egy-egy pohárral, ha egészségmániás vagy!

A megfelelő bor kiválasztása

Borásznemzet lévén a borkínálattal valószínűleg nem lesz gondod. És még akkor sem fogsz falakba ütközni, ha egészségtudatosan éled az életedet. Lehetőség szerint a fehér bor helyett válassz inkább vöröset, azok közül is a szárazat részesítsd előnyben. A vörösbor jótékony hatásai közül ugyanis kiemelendőek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása, magas vitamin- és antioxidánstartalma, valamint gyulladáscsökkentő hatása. A száraz borok mellett pedig a jóval alacsonyabb cukortartalom érvel.

Cukor helyett méz

A forralt borok édes íze a hozzáadott cukor miatt érezhető, ami igencsak ellentmond az egészségtudatos életvitelnek. A legtermészetesebb és legfinomabb édesítőszer a méz. A méz ízvilágában különösen illik ebbe az isteni nedűbe, ezért használd bátran cukor helyett. Arra figyelj, hogy ne a még forró borba keverd, hanem akkor add az italodhoz, amikor már iható hőmérsékletűre hűlt. 1 liter borhoz adj körülbelül 5-6 evőkanál mézet, de ízlés szerint csökkenthetsz, illetve növelhetsz is az adagon.

Halmozz bele gyümölcsöket

A forralt borban szerencsére nagyon sok gyümölcs is megfér, sőt annál finomabb és izgalmasabb lesz a bor, minél bátrabban kísérletezel. Nagyon finommá válik az ital, ha narancs- és citromkarikát teszel bele, de isteni ízt kölcsönöznek neki az aszalt gyümölcsök is. Ezen kívül csak a fantáziád és az ízlésed szabhat határt annak, hogy milyen és mennyi gyümölccsel turbózod a forralt borodat. Érdemes kikísérletezned, hogy neked milyen gyümölcsök teszik még finomabbá ezt az isteni téli italt.

47421255 - mulled wine.

Fűszerezd egészségesre

A forralt bor savát-borsát a fűszerek adják. Ezért sok múlik azon, hogy megfelelő fűszereket használj, és eltaláld a megfelelő arányt. A szegfűszeget semmiképpen se hagyd ki belőle, ráadásul gyomor- és bélbántalmakra is rendkívül hatásos. Egy rúd fahéjat is tegyél bele, aminek szintén rengeteg sok jótékony hatása van a szervezetedre. De ezenkívül adhatsz még a borodhoz olyan csípős hozzávalókat, amikkel még tüzesebbé teheted az italodat: tegyél bele nyugodtan chilipaprikát, gyömbért, borsot.

Recept

Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 5-6 evőkanál méz, 5-6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, fél-fél közepes méretű citrom és narancs, ízlés szerint pici chili, gyömbér, bors

Elkészítés: A bort kezdd el melegíteni úgy, hogy keverd bele a fűszereket ízlés szerint. Melegítsd addig, amíg igazán meleg nem lesz, de ne forrald. Húzd le a tűzről, szeleteld bele a citrom– és narancskarikákat, és amikor már kissé lehűlt, keverd hozzá a mézet is. A hozzávalók, és azok mennyisége ízlés szerint variálható, kísérletezd ki, hogy neked hogyan ízlik a legjobban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X