Főoldal > DIÉTA > Kanalazd be az egészséget: egyél maracuját!

Kanalazd be az egészséget: egyél maracuját!

antioxidánsgyümölcsmaracujavitamin
0

Írta:

Igazi vitaminbomba a maracuja

Úgy ennél valami finomat, de vigyázni szeretnél a vonalaidra? Gondok vannak a vérnyomásoddal és gyakran vagy feszült is? Vagy egész egyszerűen csak szeretnéd szervezetedet felkészíteni a hidegebb hónapokra extra adag vitaminbombával? Akkor kattanj rá a maracujára.

Ez az isteni gyümölcs elsősorban Dél-Amerikában őshonos, de finom íze miatt egyre elterjedtebb Európában is. A maracuja (másnéven a golgotavirág gyümölcse vagy passiógyümölcs) héja sárga vagy lila héjú, és akkor a legfinomabb, legérettebb, ha bőre már ráncos. A gyümölcsöt kettévágva, magjait, pépes húsát kikanalazva ajánlott fogyasztani. Lekvárt, szörpöt is főzhetünk belőle, de különleges kiegészítője lehet süteményeknek, salátáknak is.

Vitaminbomba

A maracujában rengeteg C- és A-vitamin, valamint kálium és nátrium található. A téli időszakokban idénygyümölcs híján érdemes különböző vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag trópusi gyümölcsök fogyasztásával feltöltened kimerülő készleteidet. A maracuja erre éppen tökéletes.

Segít a súlycsökkentésben

Minden étel, amit megeszel tartalmaz bizonyos mennyiségű kalóriát, csak nem mindegy, hogy mennyit. A golgotavirág gyümölcsének egyik nagy előnye az, hogy alacsony a zsírtartalma, a másik pedig, hogy viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Így lelkiismeret-furdalás nélkül csemegézhetsz belőle.

Szabályozza a vérnyomást

Ha a vérnyomásod nincs rendben, a maracuja ennek szabályozásában is segít. Mindegy, hogy picit alacsonyabb, vagy magasabb, ha rendszeresen fogyasztod a gyümölcsöt, sokat teszel azért, hogy vérnyomásod értékét az egészséges határok között tartsd.

, Image: 185864650, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Görcsoldó

Fejfájós vagy? Menzesz alatt gyakran szenvedsz az erős hasi görcsöktől? Képzeld, a maracujának még görcsoldó hatása is van. A nehéz napok előtt és közben egyél néhányat ebből az ízletes gyümölcsből, és meglátod, a fájdalmaid enyhülni fognak.

Asztmásoknak is ajánlott

A maracujában lévő enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladás csökkentésében is. Ez különösen az asztmásoknak jó hír, hiszen aki ebben a betegségben szenved, arra gyógyírként hathat a gyümölcs kúraszerű fogyasztása.

Nyugtató hatású

Ha stresszes, feszített tempóban éled a napjaidat, bizony kell valami, amitől leengedsz. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez ne a nyugtató legyen? A sport, és számodra kedves elfoglaltságok mellett a maracuja is nyugtató hatással bír. Ha összecsaptak a hullámok a fejed felett, kanalazz be néhány maracuját. Extra meglepiként még a libidódat is megemeli. A szex pedig – mint tudjuk – a legjobb gyógyszer minden bajra.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X