Főoldal > DIÉTA > Hány kalóriát tartalmaz a salátád?

Hány kalóriát tartalmaz a salátád?

diétafogyásfogyaszthizlalkalóriasaláta
0

Írta:

Csökkentsd a salátád energiatartalmát akár több száz kalóriával, az alábbi karcsúsító tippek segítségével!

 

Egy “könnyű” ebédként elfogyasztott saláta akár 1000 kalóriát is tartalmazhat! Fogadd meg a Wellness Cafe hat egészséges tanácsát, hogy ne kússzanak fel rád a kilók egy-egy salátázás után:

1. Óvatosan a ropogós feltétekkel!

Tilos: Teljes kiőrlésű, pirított zsemlekockákkal (8 darabban 80 kalória van) terhelni például a Cézár salátát. Eddig azt hitted, hogy attól, hogy valami teljes kiőrlésű, már egészen biztos egészséges is? Ez sajnos nem igaz, ha pirítás előtt vajban forgatták meg a kockákat.

Helyette: Morzsolj a salátádba két sós krékert, így csupán plusz 25 kalóriával tetézed az elfogyasztott mennyiséget.

2. Válts csirkét!

Tilos: Kerüld a ropogós, panírozott csirkét (135 gramm akár 380 kalóriát is tartalmazhat)! A “ropogós” ugyanis azt jelenti, hogy “rántott”, így garantáltan rengeteg olajat vagy zsírt látott, mielőtt a salátádba került.

Helyette: Sokkal jobb választás a grillezett csirkemell, ami az egyik legjobb éhségcsillapító fehérjeforrás, és kevesebb mint 250 kalóriát tartalmaz.

3. Válassz sajtot okosan!

Tilos: A márványsajt (30 gramm 100 kalóriát tartalmaz). A roquefort és a gorgonzola is remek kalcium- és fehérjeforrás, azonban nagyon sok kalória van bennük – nem is beszélve a rendkívül magas telített zsír tartalmukról.

Helyette: A feta sajt 25-tel kevesebb kalóriát és 2 grammal kevesebb zsírt tartalmaz, a kecskesajtokkal pedig akár 50 kalóriát is megspórolhatsz.

salata2.jpg ()

4. Hanyagold a vörös áfonyát!

Tilos: A szárított vörös áfonya (negyed csésze 92 kalóriát tartalmaz). A bogyós gyümölcsök rostban gazdagok, azonban a szárított változatuk hétszer több kalóriát tartalmaz, mint ugyanolyan mennyiségű friss gyümölcs.

Helyette: Ahhoz, hogy egy csipetnyi édes ízt csempéssz a salátádba, válaszd télen a mandarint vagy a narancsot (esetleg fagyasztott epret vagy szőlőt), ezekből negyed csésze maximum 60 kalóriát tartalmaz.

5. Vigyázz az öntettel!

Néha-néha belefér: A vinaigrette mártás (francia öntet – negyed csésze 260 kalóriát tartalmaz). Az egyszemélyes kiszerelések ezekből majdnem annyi kalóriát tartalmaznak, mint egy csésze spagetti marinara mártással.

Legjobb alternatíva: Készítsd el a saját öntetedet: szitálj a salátádra egy kevés olívaolajat, és annyi vörösborecetet, amennyit csak szeretnél.

6. Éljenek a magvak!

Néha-néha belefér: A dió (14 darabban 185 kalória van). Igaz ugyan, hogy 18 gramm szívbarát zsír található ebben a csonthéjasban, azonban a magas kalóriatartalmát is figyelembe kell venned.

Legjobb alternatíva: Lehetőleg egyféle olajos mag vagy dióféle kerüljön a salátádba, az is csak mértékkel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X