Főoldal > DIÉTA > Ezt edd, hogy okosabb legyél!

Ezt edd, hogy okosabb legyél!

agyagyműködésételfrissességkapacitásokos
0

Írta:

Étkezéssel okosodni? Lehetséges! Próbáld ki a legtutibb okosító ételeket!

Cékla

A kutatók megállapították, hogy a cékla természetes nitrát tartalma miatt fokozza az agyban a vér áramlását, ezáltal javítja a mentális teljesítményt. Mi a legfinomabb módja a céklaevésnek? Ha kisütöd, majd leöntöd mézes öntettel, így egy igazán ízletes egytálételt kaphatsz.

Szardínia

Szeretnél remekelni a meetingeken? Csomagolj magadnak egy szardíniás szendvicset ebédre! Ez a könnyen elérhető halfajta tele van többszörösen telített omega-3 zsírsavakkal, így fokozza a kommunikációt az agysejtek között, és segíti a neurotranszmitterek működését, melyek a mentális koncentrációban játszanak meghatározó szerepet.

Tojás

A tojás, főleg a sárgája, a kolin fő forrása. A kolin egy olyan, az agyad számára fontos vitamin, ami segít koncentrálni és emlékezni olyan dolgokra, mint például, hogy hol hagytad a kocsikulcsot. Svájci kutatók szerint, reggelire a fehérjében gazdag ételek fogyasztása, mint amilyen a tojás is, javítja az általános agyi teljesítményt. Éppen ezért iktass be a reggeli étkezésedbe lehetőség szerint legalább egy tojást.

zab.jpg ()

Zab

Az elsődleges energiaforrás az agy számára a glükóz, amit a szénhidrátok tartalmaznak, a zab például különösen gazdag benne. Mivel a teljes kiőrlésű zabot a szervezted lassabban bontja le, több órán át segíti a mentális pörgésedet. Plusz, ha mindig más gyümölcsökkel variálod a zabkásádat, később sem válik unalmassá.

Lencse

Ha hozzáadsz egy kis lencsét a salátákhoz és a levesekhez, azzal felpörgeted az agyi tevékenységedet. Ez a hüvelyes zöldség gazdag folsavban és B-vitaminban, ami köztudottan fokozza a mentális teljesítményt. A folsav ezen kívül csökkenti az aminosavak szintjét is, amelyek károsíthatnák az agyad működését.

Lenmag

A lenmag a legjobb forrása az alfa-linolénsavnak (ALA) – ez egy egészséges zsírsav, javítja az agykéreg működését, az agyadnak azt a területét, ami például az érintéshez és az ízleléshez tartozó információkat szállítja. Hogy elfogyaszd a napi szükséges mennyiséget, rakj egy evőkanál lenmagot a salátádba, vagy keverd bele a turmixodba. Nem véletlen, hogy Nicole Scherzinger minden nap elfogyaszt egy ízletes, áfonyás-lenmagos shake-t.

Dió

Ha nassolni támad kedved, ropogtass el egy marék diót! Bostoni tudósok megállapították, hogy a dióban gazdag diéta fokozza a mentális teljesítményt. A dióban található antioxidánsok és az omega-3 zsírsav együttes megjelenésének köszönhetően jobban tudsz koncentrálni a munkahelyeden, és az agyi működésed is felpörög.

Spenót és más zöldségfélék

Amerikai kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik több zöldet fogyasztanak – főleg zöld leveles (spenót és római saláta) és a virágos (brokkoli és karfiol) zöldségeket – tovább megőrzik szellemi frissességüket, mint azok, akik kevés zöldséget esznek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X