Főoldal > DIÉTA > 8 ok, miért egyél minél több almát

8 ok, miért egyél minél több almát

almaantioxidánsegészségesvitamin
0

Írta:

Ha valami finomra, egészségesre vágysz, egyél almát!

1. Vitaminbomba

„Minden nap egy alma, a doktort távol tartja.” – ismerős a mondás? Bármilyen közhelyesnek is tűnik, de igaz: az almában rengeteg vitamin van. Télen szervezetünknek amúgy is szüksége van vitaminokra, ezért a legjobb, ha minden nap egy almát megeszel. A gyümölcsben ugyanis nemcsak kálium és C-vitamin van, hanem B-vitamin is, ami az idegek és az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Ezen kívül van benne foszfor, kalcium, magnézium, nátrium, kálium, és A-vitamin is.

2. Tele van energiával

Az almának nagyon magas a gyümölcscukor szintje, éppen ezért pozitívan hat a teljesítményre. A legjobb, ha ebéd után fél órával eszel meg egy gyümölcsöt – meglátod, nagyon jó hatással lesz az agysejtjeidre és új erőre kapsz, és édesség helyett is kiváló választás!

3. Rostanyagokban gazdag

Nemcsak vitaminokban, hanem rostanyagokban, elsősorban pektiben is gazdag az alma. Aki szorulással küzd, annak jó hír, hogy a pektin nem szívódik fel a bélből, hanem sok-sok vizet megköt és ezáltal lazítja a székletet.

4. Antioxidáns hatás

Ma már egyre több betegségről bizonyítják be, hogy kialakulásukban nagy szerepet játszanak az úgynevezett szabad gyökök – éppen ezért nem meglepő az antioxidánsok iránti hatalmas érdeklődés, ezek ugyanis megkötik a szabad gyököket és ezáltal védelmezik szervezetünket. Az alma héjában és levében is rendkívül sok antioxidáns található, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani.

alma2.jpg ()

5. Harcol a daganatok ellen

Nemcsak a pektin, hanem az almahéjban található cellulóz is jó hatással van emésztésünkre, ráadásul gátolja a daganatok kialakulását a bélben. Sajnos hazánkban nagyon sok ember hal meg vastagbélrákban, éppen ezért fontos odafigyelni a rendszeres és egészséges táplálkozásra.

6. Fogszuvasodás ellen is véd

Nemcsak a belekre és az immunrendszerre, hanem fogaink épségére is jó hatással van az alma. A benne található kalcium és foszfor véd a fogszuvasodás ellen – tévhit azonban az, hogy naponta egy alma kiválthatja a fogmosást. A túl sok alma fogyasztása ugyanis rossz hatással lehet a fogzománcra, éppen ezért a rendszeres fogmosást sosem szabad helyettesíteni a gyümölccsel.

7. Segít szinten tartani a koleszterint

Az almában található pektin a koleszterinszintünkre is hatással van. Érdemes beépítened a gyümölcsöt az étrendedbe, helyre fogja tenni a koleszterinszintedet, ezáltal megelőzheted a szív- és érrendszeri problémákat.

8. Csökkenti a vércukorszintet

Magas rosttartalma és szénhidráttartalma miatt az alma kihagyhatatlan a cukorbetegek diétájából. Bár gyümölcscukortartalma magas, ez mégsem veszélyezteti a betegeket – rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezet inzulin-felhasználását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X