Főoldal > DIÉTA > 5 tuti gyulladáscsökkentő étel, ami még finom is

5 tuti gyulladáscsökkentő étel, ami még finom is

diétaegészségétkezésgyulladástáplálkozás
0

Írta:

A krónikus gyulladás már önmagában is kellemetlen, de számos komoly betegséget is okozhat, például cukorbetegséget, ízületi gyulladást, magas vérnyomást, csontritkulást vagy rákot. Persze, bizonyos gyulladások azért alakulnak ki a szervezetben, hogy megvédjék.

Ez történik, amikor a bőrödön egy apró seb begyullad, így tudja megakadályozni a kórokozók bejutását az immunrendszered. A krónikus gyulladás azonban azt jelenti, hogy az immunrendszered folyamatosan termeli az immunsejteket, ami egy idő után veszélyes lehet rád nézve. Az ilyen kártékony gyulladások folyamatos stresszt jelentenek a szervezeted számára, az okozója pedig gyakran a túlsúly vagy a nem megfelelő táplálkozás: túlzott cukor, transzzsír és méreganyag fogyasztása.

De amíg a rossz étrend előidézi a gyulladást, a tiszta étkezéssel csökkenteni lehet a gyulladás káros hatásait. A következő 6 étel gyulladáscsökkentő hatású, érdemes beépíteni őket az étrendedbe.

1. Hidegvízi halak

Lazac, szardínia, fekete tőkehal és szardella, mind tele gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal. A lazac egy nagyon jó választás, rózsaszínes színét a karoitinoidok okozzák, ami erős gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz.

2. Fűszerek és gyógynövények

A bazsalikom, a rozmaring, az oregánó, a kurkuma, a gyömbér és a fahéj is erős antioxidáns hatással bírnak, gyulladáscsökkentő képességgel ruházzák fel ételeidet sütés közben. Ha ízületi fájdalmak jelentkeznek, a legjobb választás a gyömbér és a kurkuma. A színesebb és ízesebb ételek mellett egészségesebbeket is kapsz, ha a fenti fűszereket előszeretettel használod.

fuszer2.jpg ()

3. Édesburgonya

Tele van C- és E-vitaminnal, a sárga színét pedig a benne lévő alfa- és béta-karotinnak köszönheti. Az édesburgonya is remek gyulladáscsökkentő zöldség, mely elősegíti a szép, élénk színű és egészséges bőr kialakulását.

4. Tea

A szabad gyökökkel harcoló katekinek miatt a tea képes csökkenteni az izomgyulladást és lerövidíti a regenerációs időt. Edzés után megelőzésképpen érdemes elfogyasztanod egy csésze fekete, zöld vagy fehér teát.

5. Dió

A dió alfa-linolénsavat tartalmaz, egy olyan omega-3 zsírsavat, ami csökkenti a testben lévő gyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X