Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért csökkentsd a szénhidrátfogyasztásod

5 ok, amiért csökkentsd a szénhidrátfogyasztásod

diétaenergiaétkezésfogyásszénhidráttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

Íme 5 nyomós érv, amiért a kevesebb szénhidrátfogyasztás jót tesz a testednek.

Az évek során rengeteg vita folyt arról, hogy az alacsony szénhidrátbevitelen alapuló táplálkozás mennyire egészséges, de mára bebizonyosodott, hogy rengeteg előnye van a tészta, a burgonya és a kenyér mellőzésének, amiből akár te is profitálhatsz! Szénhidrátra persze szüksége van a szervezetednek az egészséges működéshez, ám nem mindegy, miből viszed be a szénhidrátszükségleted. Mellőzd a cukrot, a fehér lisztet, az édesipari termékeket (keksz, nápolyi, bolti müzli), a péksütiket, a cukros-szénsavas üdítőket, csökkentsd a kenyérfogyasztásod. Ezek helyett válassz jó szénhidrátokat, vagyis zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket, és ezeket fogyaszd megfelelő mennyiségben.

1. Több energiád lesz

A kevesebb szénhidrát bevitele bizonyítottan stabilizálja a vércukorszintet, ezért a nap folyamán energikusabbnak és fittebbnek fogod magad érezni, mint valaha. Ha ez még nem lenne elég, külön jó hír, hogy ha kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, akkor elkerülheted a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát is!

2. Jobb lesz az emésztésed

Ugye már te is jártál úgy, hogy túletted magad és mozdulni sem bírtál? A diéta alkalmazásával ez nem történhet meg, ugyanis azon alapul, hogy folyamatosan együnk kis adagokat. Az kevés kalóriás étrend ráadásul a szív és az érrendszerek működését is támogatja, tehát nemcsak a hasaddal, de a szervezeted többi részével is jót teszel!

55283534 - fast food and unhealthy eating concept - close up of fast food snacks and cola drink on wooden table

3. Könnyebben fogsz edzeni

Már a diéta elején érezni fogod, hogy könnyebben mozogsz és azokat a feladatokat is meg tudod csinálni, amik azelőtt nem mentek. Ez azért van, mert a tudatos szénhidrát-fogyasztással nem izmot, hanem zsírt fogsz elégetni, így a fogyásod is egyre gyorsabb lesz!

4. Több zsírt égetsz el

A testünkben kétféle zsír van: az, ami közvetlenül a bőr alatt található, illetve a viszcerális „úszógumi” zsír, ami többnyire a hason, a popsin, a csípőn és a combokon található meg. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a szénhidrát-csökkentett étrend diéta alkalmazásával mindkét típusú zsírból elérhető a zsírbontó fogyás – ám a legnagyobb eredmény a viszcerális zsírok eltűnésében mutatkozik meg, amit edzéssel nagyon nehéz elérni.

5. Nem leszel többé éhes

Hol van már az az idő, mikor korgó gyomorral ültél végig egy értekezletet? A szénhidrátok kordában tartásával hiába eszel alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket, azok folyamatosan szinten tartják az inzulinszintet, ezért nem leszel farkaséhes. Ha túl sok szénhidrátot eszel, pillanatok alatt az egekbe szökhet a vércukrod, majd hamar le is eshet, ami éhséghez vezet. Viszont a lassú felszívódású szénhidrátok stabilan tartják a cukorszintet, így nem akarsz majd ebéd után fél órával újra enni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X