Főoldal > DIÉTA > 3 tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban

3 tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban

cukordiétaegészségfogyástáplálkozástévhittojászsír
0

Írta:

A zsír és az egészséges étrend kizárja egymást? A tojás nincs jó hatással a koleszterinszintre? Tudd meg mi az igazság!

Sokféle jó tanácsot olvashatunk az egészségünkkel kapcsolatban, azonban az útmutatások rengetegében könnyen tévútra léphetünk. Ismerj meg most 3 tipikus tévhitet!

Tévhit: A zsír ártalmas

Természetesen zsír és zsír között is van különbség. Tény, hogy ha telített zsírokban gazdag, gyorséttermi, és félkész ételeket eszünk, hamar felszaladhatnak ránk a kilók. A chips, a sült krumpli, a hamburger és egyéb mesterséges adalékanyagokkal felturbózott élelmiszerek nemcsak bélrendszerednek és az emésztésednek ártatnak, hanem az elhízásért is felelősek. De a telítetlen zsírokra szükség van, és szervezeted egészséges működéshez nélkülözhetetlenek. A natúr mogyoró, a dió, és az avokádó nemcsak finom nassok, hanem kiváló forrásai a telítetlen zsírsavaknak, ásványi anyagoknak és vitaminoknak is.

Tévhit: A tojás veszélyes a koleszterinszintre

A tojás hatása a koleszterinszintre talán sokunkban még mindig tévesen él. A tojásfogyasztást éveken keresztül számos egészséggel foglalkozó magazin károsnak ítélte meg, és másról sem hallhattunk, mint hogy legyünk óvatosak a tojás fogyasztásával. Mára azonban kiderült, és tanulmányokkal igazolták, hogy a tojásban található koleszterin nem káros koleszterin. Természetesen mértékkel, de nyugodtan fogyaszthatjuk a tojást, a cukor, és a telített zsírok viszont annál nagyobb veszélyt jelentenek szervezetünk számára.

Fried eggs (sunny side up) on a spatula with pan, Image: 43386793, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Tévhit: A light ételek egészségesek

Mielőtt az egészséges életmód jegyében telepakolnád a bevásárló kosaradat light ételek garmadával, tájékozódj! Egy termék csomagolásán nem elegendő a kalóriatartalmat nézned: mindig ellenőrizd a cukortartalmat is! Amikor egy étel készítése során kivonnak egy összetevőt, például a zsírt, azt rendszerint helyettesíteni szükséges. A light ételek esetében is ez történik: lehet, hogy zsírt alig tartalmaznak, azonban cukorból annál többet. Nem mindegyik light felirat jelenti azt, hogy cukorral van telepumpálva, de mindig nézd meg az összetevőket, nehogy otthon lepődj meg!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X