Főoldal > DIÉTA > Méregteleníts shiitake gombával

Méregteleníts shiitake gombával

egészségétkezésgombagyógyulásnövényshiitakeshiitake gomba
0

Írta:

A shiitake gomba a csiperke után a második leggyakrabban fogyasztott gomba a világon. Népszerűsége nem csak abban rejlik, hogy finom, hanem, hogy rendkívüli egészségvédő, gyógyító hatása is van.

Ázsiai gyökerek

A shiitake gomba Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Igazi csodaszernek számít, mert kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését irányítja. Kiváló forrása az A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint tele van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin.

Diétás gomba

Ez a gomba is része lehet az egészséges táplálkozásnak, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. Nagyszerű forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban. Ráadásul számos antioxidánst is tartalmaz.

48091081 - dried shiitake mushroom

Egészségvédő szerepe

A legismertebb szerepe, hogy csökkenti a koleszterinszintet, és véd a rák ellen. A gombából kivont béta-glükánról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert, aktiválják a specifikus sejteket és proteineket, melyek így megtámadják a rákos sejteket. Előrehaladott vastagbél- vagy gyomorrák esetében kiváló eredmények értek már el vele az orvostudományban. Erősíti a szívet, az érrendszert is; elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. A gomba kevés nátriumot tartalmaz, de jelentős mennyiségű káliumot és foszfort, ezért a keringési problémáktól szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása. Magas rosttartalma nagyban hozzájárul az egészséges emésztéshez, megköti a gyomorsavat, és helyreállítja a bélflórát. Gyomorfekélyes, refluxos betegeknél enyhíti, illetve meg is szüntetheti a felmaródást.

Méregtelenít és salaktalanít

Ez a tulajdonsága nem csak a fogyást segíti, hanem a káros anyagok távozását is a szervezetből. Lúgosító és tisztító hatása révén elsőrangú méregtelenítő, mivel megköti a táplálkozás során szervezetbe jutott káros anyagokat, és természetes úton távolítja el a szervezetből. Segít feloldani az állati eredetű zsírok fogyasztása során keletkezett lerakódásokat, és közömbösíti az adalékanyagokban lévő erős vegyületek romboló hatását. Fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújthat az A típusú influenzával szemben is, érdemes hát használni. Fontos, hogy a friss vagy szárított gomba mellett a shiitake kivonata por vagy kapszula, tabletta formájában is megvásárolható, és ugyancsak hatásos.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X