Főoldal > DIÉTA > Előzd meg babbal a rákot és cukorbetegséget

Előzd meg babbal a rákot és cukorbetegséget

babcukorbetegségdiétaételfogyásgasztrorákszívproblématáplálkozás
0

Írta:

Vörösbab, vajbab, jégbab, vesebab, fehérbab, szárazbab, zöldbab… és még tovább lehetne sorolni – ennek a növénynek nagyon sok fajtája van, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy dolog azonban mindegyikről elmondható: nem érdemes száműzni az étrendből!

 

Laktat és jókedvre derít

Régen a téli hónapokban az étkezés elképzelhetetlen volt bab nélkül, ma már azt is tudjuk, hogy a téli depresszió megelőzése érdekében is ajánlott a fogyasztása. Tápértéke magas, 20-25 százaléka pedig fehérje. Nitrogénben gazdag, foszfor- és kéntartalmának tulajdonítható nagy táplálóereje. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas az ásványianyag-tartalma is. Segít felvenni a harcot a szívrohammal, a rákkal, a cukorbetegséggel és az elhízással szemben is.

Ez a rostokban gazdag eledel az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán.

Szuper antioxidáns

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és antocianin nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van, ráadásul olcsóbb, ha babot veszel, mintha a pirulákra költenél.

bab2.jpg ()

Ha puffaszt a bab

Ha a bab fogyasztása következtében kellemetlen tünetek lépnének fel, két dolgot tehetsz. Az egyik megoldás, hogy főzés előtt áztasd a babot 12-15 órán keresztül, az áztató vizet öntsd ki, és friss vízben főzd meg. A másik módszer a bab fűszerezése. Különösen jó erre a kömény, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander.

Tárold okosan!

Soha ne vegyél olyan babot, aminek a zacskója párás. Nézd meg, van-e a szemek között törmelék, rágott, fonnyadt, penészes, vagy törött. Ha kis, kerek lyukakat látsz rajta akkor a zsizsik már megtámadta, ne vedd meg! Szobahőmérsékleten, sötét helyen tárold, kerüld a hűtőt!

Használd változatosan!

Ha a bableves és/vagy a főzelék nem jön be, akkor elő a salátákkal, krémekkel. A megfőtt és átpasszírozott vörösbabot kend kukoricás kenyérre, szórd meg reszelt sajttal, az eredmény fenséges. Finom és mutatós is, ha egyszerre többfajta babot használsz salátához, zöldségekhez. Bátran használj hozzá fűszereket és olivaolajat, citromlét is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X