Főoldal > DIÉTA > A kelbimbó 8 szuper titka – ezért jó enni!

A kelbimbó 8 szuper titka – ezért jó enni!

diétaegészségétkezésfogyáskelbimbótáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A kelbimbó szó hallatán sokan összerezzennek, és furcsa fintor jelenik meg az arcokon. Rossz a zöldség megítélése, pedig ha jól van elkészítve nem csak finom, de egészséges is.

Angliában a kelbimbó a második legjobban utált zöldség – csak a padlizsán előzi meg – most tegyünk ellene, hogy nálunk ne így legyen!

1. Évszázadok óta esszük

Már az ókori Rómában is az étkezőasztalokra került, de csak a XIII. században kezdtek el vele tudatosan foglalkozni. A mai Belgium területén termesztették, majd egész Észak-Európát is gyorsan meghódította. A XIX. században, Brüsszelben nemesítették ki, ezért a neve akkoriban “brüsszeli káposzta” volt.

2. Sok a vitamin benne 

Nagyon magas a C-vitamin tartalma, már napi 10 dkg kelbimbó is fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. De gazdag K-vitaminban, B1-, B2- és B6-vitaminban E-vitaminban, A-vitaminban, mangánban, káliumban, kálciumban, rézben, vasban és élelmi rostokban is. Valamint magas a fehérjetartalma is.

3. Daganatok ellen is hatásos

Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását a szervezetben. A kelbimbó a benne lévő szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek, és ez is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát.

kelbimbos2.jpg ()

4. Hasi zsírpárna ellenszere

A nők kedvence lehet. A kelbimbó különleges hatást fejt ki a bélrendszerbe kerülve. A rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat, így a szervezetben lerakódott méreganyagok, salakanyagok gyorsan távoznak. Ennek hatására a derék, illetve a has környékén nem alakulnak ki „zsírpárnák”, óvja a karcsúságot.

5. Csökkenti a koleszterinszintet

Legjobban nyersen fogyasztva fejti ki a koleszterinszint-csökkentő hatását. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet.

6. Kismamáknak is ajánlott

Sokszor a terhes nők kifejezetten tiltva vannak egyes zöldségektől, gyógynövényektől, a kelbimbó nem tartozik ezek közé. Fogyasztása a kismamáknak is kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav- és kalciumtartalommal rendelkezik, ami jót tesz a fejlődő magzatnak is.

7. Inkább párolva, nem főzve a legjobb

Tápanyagtartalmat leginkább úgy őrzi meg, ha párolva fogyasztod. A zöldség nem érzékeny a hidegre, ezért a téli hónapokban is frissen megvásárolhatod. Érdemes is beszerezni belőle, mert a hűtőben, fagyasztóban is eláll.

8. Fűszerezve még jobb

A kelbimbó karakteres ízét finomabbá teheted, ha használsz hozzá egy kevés szerecsendiót, borsikafüvet, frissen őrölt feketebors, vagy mustárt. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X