Főoldal > DIÉTA > 7 kalóriaszegény tipp a fehérjedús smoothie-ért

7 kalóriaszegény tipp a fehérjedús smoothie-ért

diétafehérjefogyásfogyókúragasztroproteinsmoothietáplálkozásturmix
0

Írta:

A fehérje képes a smoothie-t egyszerű italból komplett étkezéssé varázsolni. A fehérjepor a legegyszerűbb módja, hogy növeljük a fehérjetartalmát, de közel sem az egyetlen. Más, teljes értékű táplálékokkal is megtehetjük ezt, amelyek természetes módon támogatják egészségünket.

Az ideális napi fehérjebevitel több tényező függvénye, mint a testsúly és az aktivitási szint, de az egészséges átlag 10 és 35% között mozog.  Úgy érzed, nem eszel elég fehérjét? A smoothie remek módja lehet, hogy növeld a bevitelt. Ahhoz, hogy étkezésként definiálhassuk, 30g fehérjét kell tartalmaznia, míg, ha csak kiegészítő táplálékként fogyasztjuk, akkor 10g-ot. A következő összetevők segítségével könnyedén felturbózhatod a smoothie-d fehérjetartalmát!

Zsírszegény cottage cheese (félcsészényi)

Fehérje: 14g
Energia: 81 kcal

Ha magas fehérjebevitelről beszélünk, mostanság mindenkinek a görög joghurt jut eszébe, pedig a cottage cheese még több fehérjét tartalmaz és sokkal krémesebb állagot érhetünk el vele. A virgin piña colada reform változataként turmixold össze kókusztejjel és friss ananásszal.

Mandula (25g)

Fehérje: 6g
Energia: 160 kcal

A mandula leszámol az édesség utáni sóvárgással, köszönhetően egészséges, monotelítetlen zsírsavainak és fehérjetartalmának. Azok, akik naponta 34db mandulát iktattak a diétás étrendjükbe, csökkent étvágyról számoltak be és jóval kevesebb kalóriabevitellel büszkélkedhettek, egy tavaly publikált kutatás szerint. A finomabb ízhatás érdekében banánnal, bogyós gyümölcsökkel és mandulatejjel készítsd el.

Natúr, lágy tofu (55g)

Fehérje: 5g
Energia: 47 kcal

Vegák, figyelem: most felfedjük kedvenc ételetek legfrissebb felhasználási módját! Adjatok lágy (nem szilárd!) tofut a smoothie-hoz, amely sűrű és krémes állagot kölcsönöz neki. Szójából készül, amely kiváló minőségű, teljes értékű fehérje, hiszen tartalmazza az összes, 9 esszenciális aminosavat. Ráadásul igazán ízletes gyümölcsökkel párosítva. Próbáld ki piros bogyós gyümikkel és banánnal, mert így a legfinomabb!

Tökmag (2 teáskanálnyi)

Fehérje: 5g
Energia: 126 kcal

A fehérjében gazdag tökmag tele van magnéziummal is. Kitűnő kombináció, erősíti a csontokat és támogatja a megfelelő izomműködést. A gazdagabb ízért pirítsd meg! Nagyszerű sütőtökkel, tejjel, juharsziruppal és fahéjjal összeturmixolva.

smoothie2.jpg ()

Zabpehely (félcsészényi)

Fehérje: 3g
Energia: 166 kcal

Hogyan is nyúlhatnál mellé avval a gabonafélével, amely szabályozza az étvágyat, segít megelőzni az elhízást, a cukor- és a szívbetegségeket? Dobj egy félcsészényit a turmixgépbe mandulatejjel, banánnal és fahéjjal. Kitűnő, kortyolható verziója kedvenc reggelidnek.

Kelkáposzta (1 csésze, aprított)

Fehérje: 2,9g
Energia: 33 kcal

Ne idegenkedj a leveles zöldektől, akkor sem, ha smoothie-ról van szó! A kelkáposzta tele van fehérjével, rosttal, A-, C- és K-vitaminnal. Ha más, fehérjében gazdag összetevővel párosítjuk, az új szintre emeli a smoothie fogalmát. Szinte minden gyümölccsel és tejtermékkel kombinálva harmonikus ízhatást érhetünk el. Ha frissítő, nyári ízekre vágysz, turmixold össze grapefruittal, ananásszal, banánnal és növényi joghurttal.

Avokádó (félcsészényi)

Fehérje: 2,3g
Energia: 192 kcal

Az avokádó egészséges zsírtartalmának és a benne található fehérjének köszönhetően sokáig teltségérzetet ad. Egy idei kutatás szerint azoknak, akik fél avokádót megettek ebédre, 40%-kal csökkent az étel utáni sóvárgásuk 3-4 óra múlva is, összehasonlítva azokkal, akik kihagyták ezt az egészséges ételt a nap főétkezéséből. Keverd össze cukrozatlan kakaóporral, tejjel és spenóttal, hogy pikánsabbá és egészségesebbé tedd a hagyományos csokis shake-et.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X