Főoldal > DIÉTA > Fogyj és tisztulj szilvával!

Fogyj és tisztulj szilvával!

diétaétkezésgyümölcsszilvatáplálkozás
0

Írta:

A szilva remek antioxidáns, bár vitaminban nem bővelkedik, de élelmi rostokban igen gazdag, serkenti az emésztést, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a diéta részévé váljon. Ráadásul most érnek a legfinomabb fajtái.

Vitaminok és ásványok

A szilvának igen sokféle fajtája létezik, ám egyik sem számít vitaminbombának. A kék gyümölcs nem fogja fedezni a napi vitamin szükségleteket sem. C-, B1-, B2-, A-, K-, és E-vitaminból is van benne, de csak kevés. Ásványi anyagai közül a káliumot, a magnéziumot, a cinket, a foszfort és a kalciumot kell megemlíteni, ám ezek közül csak a káliumban dúskál. A gyümölcs víztartalma 84-88 százalék, zsír és fehérje elhanyagolható mennyiségben van benne. A flavonoidok közül kisebb mennyiségben kvercetin és antociánokat – melyek a gyümölcs színét adják – találhatók benne. A szilva legfőbb előnye azonban a magas élelmi rost tartalma és kiemelt szerepet tölt be az immunrendszer védelmében.

Gyógyító tulajdonságai

Jótékony hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére, véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen. Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthin. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök elleni harcban. De K-vitamin tartalma a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához is hozzájárul.

szilva2.jpg ()

Megtisztítja a szervezetet

A szilvában található rostok előnye, hogy segítik az emésztőrendszer munkáját, ezáltal kipucolja a bélrendszert, eltávolítja a salakanyagokat, és felgyorsítja anyagcserét. Remek hashajtó és vízhajtó, ezzel is segítve szervezet tisztulását. Stimulálja az epekiválasztást, valamint a máj és a vesék munkáját is. Az őszi időszak kezdetén érdemes szilvával méregteleníteni, mert a gyümölcs által megtisztult szervezet sokkal ellenállóbb lesz a téli betegségekkel szemben.

Fogyási tippek

Tedd a mindennapos étkezésed részévé! Így nem csak könnyen betartható lesz vele a fogyás, de még élvezni is fogod. Figyelj arra, hogy minden napszakban – reggel, délben, este – egyél belőle. Fogyaszthatod joghurttal, salátához, húsokhoz, párolva és természetesen frissen is. Készíthetsz belőle levest és turmixot is, egy kevés gabonaitallal dúsítva igazán tápláló reggeli vagy vacsora válik belőle. Lekvárként, befőttként is népszerű, ám így csak akkor fogyaszd, ha ismered a cukortartalmát is. Értékes tápanyagai nyersen hasznosulnak a legjobban, úgyhogy, ha nem okoz gondot a fogyasztása ez a legjobb választás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X