Főoldal > DIÉTA > Ezeket még biztosan nem tudtad a makadámdióról

Ezeket még biztosan nem tudtad a makadámdióról

csonthéjasdiódióféleegészségmakadámdióolajos mag
0

Írta:

Nálunk kevésbé ismert, pedig a makadámdiót a világ legfinomabb diójaként tartják számon. Szerte a világon körülbelül hétféle makadámdió faj létezik, de ezekből csak kettő fogyasztható, viszont azok nem csak finomak, de rendkívül egészségesek is.

Hosszú életű fa

Makadámdió, makadámia, ausztrál mogyoró, queenslandi dió neveket használhatod rá, de valójában ez a dió nem is kemény, hanem kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű mag. Termőhelye egy kb. 20 méter magas fa Ausztrália keleti partvidékein, amely akár 100 éven keresztül is képes termést hozni.

Vitaminokban gazdag

Első sorban A-vitaminban, B-, és E-vitaminban gazdag, de vasban, folsavban, proteinben és tiaminban, is bővelkedik. Közepes mennyiségben cink, réz, kalcium, foszfor, kálium és magnézium is található benne, valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a polifenolok, aminosavak és a szelén. Emellett magas a rosttartalma is.

Szívbajok és rák ellen

A makadámdiónak magas a flavonoid tartalma. Így a fogyasztása meggátolja a sejtkárosodást és védelmet nyújtanak a környezeti méreganyagokkal szemben. Kifejezetten védelmet nyújt a mell-, méhnyak-, tüdő-, prosztata- és gyomorrákkal szemben. Hatékonyan csökkenthető vele a koleszterinszint is. Védi a szívet és megtisztítja az artériákat, csökkenti a triglicerid szintet is, így visszaszorítja a szívkoszorúér problémák kialakulását.

13502753 - macadamia

Fehérjében gazdag fogyókúrás csemege

A magokra általában igaz, hogy egészséges, és mértékkel fogyasztva a diétád része lehet. A makadámdió sem kivétel ez alól. Egyszeresen telítetlenek zsírokban gazdag, melyek segítik a fogyást. Szabályozza a zsírégetést és csökkenti az étvágyat. Jelentős mennyiségű proteint, azaz fehérjét tartalmaz, amely az izmok felépítéséért és a szövetek összekötéséért felelős, vagyis a formás alak legjobb barátja, főleg ha kicsit edzel is. Ez a dió hozzájárul az egészséges idegrendszer fenntartásához is, így nem csak szép, de nyugodt is lehetsz.

Csoda a bőrnek is

Jótékony hatásai nem csak belül gyógyítanak, hanem kívülről is táplálják a szervezeted. A makadámdió olaja Omega-7 palmitoleinsavat tartalmaz, mely a bőrre regeneráló hatással van. Így ha ilyen krémeket, szappant választasz a ráncoknak is búcsút mondhatsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X