Főoldal > DIÉTA > 4 könnyű trükk, hogyan kezdd a tiszta étkezést

4 könnyű trükk, hogyan kezdd a tiszta étkezést

diétaétkezésfogyástiszta étkezés
0

Írta:

Mi is a tiszta étkezés, más néven clean eating, hogyan lehet elkezdeni? Íme pár jó tanács, ami segíteni fog változtatni. Ne várj tovább, kezdd a tiszta étkezést már holnap, sőt, inkább ma, állj át az egészséges, adalékanyagoktól mentes táplálkozásra!

1. Több gyümölcs és zöldség az étrendbe

Jó, már bizonyára hallottad, de talán érdemes elismételni: a zöldségek és gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, erős antioxidánsok és nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. A friss növények nem csupán szívbarátok, de segítik enyhíteni a cukor utáni sóvárgásodat is. A legtöbb köret, amit a tányérunkra teszünk, tele van keményítővel. Ha ezt valamilyen zöldségre cseréled, már sokat tettél az egészségedért. Ne feledd, minél színesebb egy tányér kínálata, annál egészségesebb.

2. Cseréld a feldolgozott élelmiszereket frissre

A feldolgozott ételek lecserélése alapvető, ha tisztán szeretnél étkezni. A feldolgozott élelmiszerek általában tele vannak cukorral, sóval, zsírral, adalékanyagokkal és tartósítószerrel. Helyette fogyassz friss gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárut és tésztát, valamint egészséges zsírokat. Pár ötlet: a feldolgozott húsokat a szendvicsedben cseréld friss sajtokra, avokádóra vagy humuszra. A kész salátaöntetek helyett készíts házit (olaj, citromlé és kész is). Sokat teszel az egészségedért, ha a továbbiakban kerülöd az ízesített joghurtokat és tejkészítményeket.

54573036 - healthy homemade mason jar salad with beans and veggies - healthy food, diet, detox, clean eating or vegetarian concept

3. Raktározz be egészséges ételekből

Nagyon fontos, hogy mindig legyen otthon valami egészséges táplálék, hogy ha megéheznél, ne a feldolgozott ételekhez nyúlj. Ha kiteszed magad annak, hogy éhesen elmenj a boltba, nagyobb valószínűséggel választasz majd valami zsíros és félkész ételt. Pedig a só utáni vágyadat könnyedén enyhíted enyhén sózott zöldségekkel is. Édesszájú vagy? Kesudióvajjal és fahéjjal megkent körte szeleteket nassolva nem fogsz semmilyen tömény cukros csokira vagy süteményre vágyni. Ha szeretnél odafigyelni magadra, mindig legyen nálad valami könnyen szállítható és egészséges étel, például mogyoró vagy alma.

4. Hanyagold az alkoholt

Nincs azzal baj, ha szeretsz kikapcsolódni, de minden nap ne fogyassz alkoholt, a heti alkohol pedig ne legyen több 10 adagnál. Ne aggódj, alkoholmentesen sem kell unalmasnak lenni az italodnak. Fel tudod magad frissíteni, ha egy pár csepp gyümölcslevet (citrom, narancs) adsz a vizedhez, de a hideg cukrozatlan gyümölcslevek, zöld turmixok, édesítetlen jegeskávék is remek alternatívák.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X