Főoldal > DIÉTA > 10 tévhit a diétáról, amiknek soha ne dőlj be!

10 tévhit a diétáról, amiknek soha ne dőlj be!

diétafogyássporttévhit
0

Írta:

Biztosan te is találkoztál már egy csomó diétás tévhittel, most megmutatjuk a leggyakoribbakat, amiknek ezentúl ne dőlj be!

1. „A túl sok edzés vaskossá tesz.”

Nem vaskosabbá, mint a zsír. A súly az súly, akár zsírból van, akár izomból, és az utóbbi nem csupán azért jobb, mert karcsúbbnak és sportosabbnak látszol általa, hanem azért is, mert az izmok karbantartása segíti az anyagcserét, ezáltal pedig még vékonyabbnak tűnsz majd.

2. „Minden nap sportolok, szóval azt ehetek, amit akarok.”

Bár így lenne! Sajnos általában sokkal kevesebb kalóriát égetsz el az edzések során, mint hinnéd. Próbáld ki ezt a módszert: 250 kcal-lal kevesebbet egyél naponta, viszont ugyanennyivel többet égető edzésformát válassz.

3. „A nőknek nehezebb lefogyni, mint a férfiaknak.”

Igaz, a férfiak izomszerkezete kedvezőbb felépítésű, és az anyagcseréjük is 5-10%-kal hatékonyabb a miénknél. Viszont mi sokkal többet vagyunk képesek tenni azért, hogy megőrizzük az alakunkat, mint ők, szóval ne csüggedj, még mindig lépéselőnyben vagyunk!

edzes2.jpg ()

4. „Minden kalória egyenrangú, szóval nem számít, mit eszem.”

Ez a nézet sokáig tartotta magát, ám mára a kutatók rátaláltak a cáfolatra. Bizonyos ételek  például zöldségek, gyümölcsök, halfélék fogyasztása mellett 30%-kal több kalória ég el az emésztés során, és a bennük lévő rostok és protein miatt sokkal kevesebb kalória épül be.

5. „Ha zsírt eszem, azt is termelek.”

Mindenben, amit eszel, van valamennyi zsír, ám nem mindegy, milyen jellegű zsírokat fogyasztasz. A telítetlen zsírok tesznek igazán jót a szervezetednek, ezek többek között az olívában, a csonthéjasokban és az avokádóban találhatók meg. A bevitt kalóriamennyiség csökkentése nélkül válsz tőlük karcsúbbá, csupán amiatt, hogy a tested könnyebben feldolgozza őket.

6. „Ha éjszaka eszem, elhízom.”

Ami igazán számít, az az, hogy mennyit eszel, nem pedig, hogy mikor. Ha este 11-kor elropogtatsz egy almát, attól még nem fogsz elhízni, de hogy ne toldd meg még egy fél oldal szalonnával is, arra íme egy jó stratégia: vacsizz 7:30 és 8:30 között, így nem fogod két óra múlva megint éhesnek érezni magad.

7. „A sok víz fogyaszt.”

Önmagában a napi több liter víz nem vezet jelentős súlyvesztéshez, ha nem változtatsz a többi étkezési szokásodon is, és nem sportolsz. A víz úgy lehet hatékony a fogyókúrádban, ha más folyadékokat cukortartalmú kávékat, teákat és üdítőket – helyettesítesz vele.

8. „Vegetériánusként könnyebb lesz lefogynom.”

Az állatvédők imádni fognak, de ha belegondolsz, nem jársz jobban: hús helyett sajtot és tojást eszel, amik magas zsírtartalmúak és proteindúsak, épp ezért kellően hízlalnak is. Ha pedig nem helyettesíted a húst valami hasonlóan táplálóval, az még veszélyes is lehet.

9. „A diétás ételekkel és italokkal tuti a fogyás.”

Csak sajnos nem tesznek jót…kutatások kimutatták, hogy az ilyenekben található édesítőanyagok komoly emésztési rendellenességekhez vezethetnek. Szóval a diátás kóla helyett válassz inkább gyümölcslevet, a diétás müzli helyett pedig teljes kiőrlésűt.

10. „40 felett már lehetetlen lefogyni.”

Tény, hogy húszas és harmincas éveinkben mozgékonyabbak vagyunk és gyorsabb az anyagcserénk, de negyven felett sincs veszve semmi. Ha tartod magad a diétádhoz és rendszeresen sportolsz, talán lassabban, de le fognak olvadni azok a kilók. Ne add fel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X