Főoldal > DIÉTA > 6 tipp, hogy legyőzhesd a stressz-evést

6 tipp, hogy legyőzhesd a stressz-evést

diétaétkezésfogyáshízásstresszstresszevés
0

Írta:

Ha stresszes vagy, akkor rögtön valami étel után nyúlsz? Vigyázz, a stresszevés nem jó megoldás, próbálj meg leszámolni vele!

1. Mozogd ki magadból a stresszt!

A stresszkezelés tekintetében rendkívül hatékonynak bizonyul az, ha egy kicsit megmozgatod az izmaidat, ez az igazi instant stresszenyhítés. A mozgás hatására a vérkeringésed gyorsabb lesz, így az a kortizolt is hamarabb a vesékbe szállítja, ennél fogva az pedig rövid időn belül kiürül a szervezetedből. Például már tíz fekvőtámasz is csodákra képes, de ha ez épp nem kivitelezhető, egy könnyű séta az ebédidődben is jótékony hatású lehet.

2. Csak lassan az étkezéssel!

Valójában a kutatások azért helyezik előtérbe ezt a jó tanácsot, mert így csökkenthető az adagok mérete, ezáltal a zsírpárnák száma is. De ha lassan eszünk, alaposan megízlelünk minden falatot, és ha figyelünk a teltségérzés megjelenésére, akkor így mérsékelhető a kortizol szintje valamint az elfogyasztott ennivaló mennyisége is, tehát így egyszerűbb lesz eltüntetni a súlyfelesleget is.

3. Hagyj fel a szigorú diétázással!

Amikor a kortizol szintje megugrik, a vércukrod össze-vissza ingadozik, először emelkedik, aztán pedig lezuhan. Emiatt leszel házsártos és falánk. Ha az agyunkat megfosztjuk a cukortól – ami az egyik fő üzemanyaga – az önkontrollunknak is búcsút mondhatunk, akaraterőre pedig semmi esélyünk sincs. Ezt a szituációt egyetlen módon kerülhetjük el, még pedig úgy, hogy felhagyunk a merev szabályokkal irányított diétákkal. Fontos, hogy ne legyél éhes, hiszen így nem stresszelsz amiatt, hogy hangosan korog a gyomrod, és így könnyebben ledobhatod a felesleges kilókat magadról.

streves2.jpg ()

4. Engedj a kísértésnek – de csak egy kicsit!

Jobb, ha egy kicsit kényezteted magad, így szabva gátat a kortizol szint elszabadulásának. Majszolj el egy szelet csokoládét, de tényleg csak egyet! Ha problémáid vannak az önmegtartóztatással, csak egy szelet sütit vegyél ahelyett, hogy egész dobozzal tartanál otthon, vagy tartsd a mélyhűtőben, így várnod kell, míg kiolvad.

5. Nyirbáld meg a koffeinfogyasztásodat!

Ha a stressz ötvöződik a koffeinnel, az sokkal jobban megemeli a kortizol szintjét, mint ahogy az idegesség azt önmagában tenné. Mivel a magas kortizol szint hozzájárul a stresszevés kialakulásához, vedd komolyan fontolóra a koffein teljes likvidálását.

6. Erősíts rá a reggelire!

A B-, és a C-vitamin, valamint a kalcium és a magnézium hiánya növeli a kortizol szintet és bizonyos ételek utáni sóvárgást is. De kivédheted ezt a fiaskót, ha tápanyagokban gazdag reggelit veszel magadhoz. Egy kevés narancslével, egy fürt szőlővel, vagy egy nagyobb tálkányi málnával feltöltheted a C-vitamin raktárodat, a zsírszegény joghurtban fellelhető a kalcium és a magnézium, és a teljes kiőrlésű pirítóssal és egy kis mogyorókrémmel pedig a B-vitamin miatt sem kell aggódnod. A földimogyorókrém ráadásul olyan zsírsavakat is tartalmaz, amelyek visszafoghatják a stressz hormon termelődését is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X