Főoldal > DIÉTA > Égess zsírt vitaminokkal!

Égess zsírt vitaminokkal!

egészségfogyásvitaminzsírégetés
0

Írta:

Ha fogyni szeretnénk, azt gondolhatjuk, elegendő csupán többet mozogni, és kevesebbet enni! De ha táplálkozásról van szó, elengedhetetlen, hogy a kímélő étrend mellett is megkapja a szervezetünk a szükséges tápanyagokat és vitaminokat. És vitaminokból jó néhány olyan van, amely kifejezetten elősegíti, hogy mihamarabb megszabadulj a felesleges kilóktól.

B2-vitamin (Riboflavin)

A B2-vitamin rendkívül fontos a pajzsmirigy, valamint az anyagcsere megfelelő működéséhez, emiatt a fogyókúra során sem szabad megfeledkezni áldásos hatásáról. Kiváló B2 forrás a tej, a máj, a mandula, a kemény sajtok, a tojás, a búzacsíra, és a zöld leveles zöldségek.

B3-vitamin (Niacin)

Csak úgy, mint a B2, a B3-vitamin is alapvetően lényeges a normális pajzsmirigy hormonműködéshez. Valamint a B3 nélkülözhetetlen része a glükóz tolerancia faktornak (GTF), amely minden egyes vércukorszint emelkedéskor felszabadul. Ahhoz, hogy optimális legyen a B3-vitamin mennyisége a szervezetben, építsd be az étrendedbe a következő ételeket: búzakorpa, máj, tonhal, pulyka, csirke, tojás, makréla, lazac, zab, árpa, sajt, aszalt gyümölcsök, barna rizs.

B5-vitamin (pantoténsav)

A B5-vitamin igazi „diéta-vitamin”, mert ha hiányállapot lépne fel belőle a szervezetben, az nagyban megakadályozná a zsír lebontásának folyamatát. A B5-vitamin ezen kívül jelentős szerepet játszik az energiatermelésben, valamint a mellékvese működését is támogatja. Ahhoz, hogy mindig elegendő B5-vitamin kerüljön a szervezetedbe, részesítsd előnyben a baromfihúst, a diót, az árpát, a babot, a teljes kiőrlésű pékárukat, valamint a zöld leveles zöldségeket.

vitamin2.jpg ()

B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin szabályozza a pajzsmirigy hormon termelődését, ezen kívül az anyagcsere megfelelő funkcionálásához is hozzájárul. Optimális mértékben fedezheted a B6-vitamin beviteled ezekkel az étkekkel: sörélesztő, szardínia, marhahús, avokádó, banán, káposzta.

Kolin

Ez szintén a B-komplex egyik tagja, de ennek ellenére mégsem tartják valódi vitaminnak, ám annyi bizonyos, hogy elvitathatatlan érdeme van a máj védelmében, mert megóvja a szervet a zsírok lerakodásától, illetve egyéb káros hatásoktól. A kolin továbbá szükséges a hatékony zsíranyagcseréhez is. Megtalálható a lecitinben, a tojás sárgájában, a karfiolban, az uborkában és a földimogyoróban.

Inozitol

Az inozitol a kolinhoz hasonlatosan a B-komplex közé sorolandó, és a testen belül állítódik elő. Az inozitol tulajdonképpen egyesül a kolinnal, így segítve elő a megfelelő zsíranyagcserét. Ez az anyag fellelhető a szójában, a citrusféle gyümölcsökben, valamint a teljes kiőrlésű gabonában.

C-vitamin

A C-vitamin az egészségmegőrzés szempontjából számos jótékony hatással bír, ideértve a sejtekben a glükóz energiává történő átalakítását is, tehát a súlyvesztés tekintetében is nélkülözhetetlen a C-vitaminban gazdag étrend. Remek C-vitamin forrás a feketeribizli, a brokkoli, a zöldpaprika, a kivi, a kelbimbó, a citrom, a narancs, az eper és a káposzta.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X