Főoldal > DIÉTA > Aknés, pattanásos bőr? Ezek az ételek okozzák

Aknés, pattanásos bőr? Ezek az ételek okozzák

arcápolásbőrápolásdiétaétkezéspattanásszépségzsíros étel
0

Írta:

Ha odafigyelsz a bőrápolásra, minden este letisztítod, hidratálod, a piros kis dudorok azonban egyre csak jönnek, akkor lehet, hogy az alábbi ételek fogyasztását hanyagolnod kellene.

A bőr zsírossága egyrészt lehet alkati dolog, de összefügghet hormonális változásokkal is (pl.: menstruáció, terhesség). Azonban nagyon sokszor az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások igen meghatározóak bőröd állapotát tekintve. Ha már minden lehetőséget számba vettél, ami a pattanásaidat okozhatja, próbáld kiiktatni az alábbi ételeket az étrendedből, mert könnyen lehet, hogy ezek okozzák a nemkívánatos kis pöttyöket.

Csokoládé

Rossz hírünk van: a csoki bizony súlyosbíthatja a pattanásos bőr állapotát, sőt akár újabbakat is generálhat. Ezért jobb, ha inkább elkerülöd, ha gyulladásra hajlamos bőrrel rendelkezel. Köztes megoldásként egyél inkább egy-két kocka étcsokoládét, amitől sajnos ugyanúgy kialakulhatnak a pöttyöcskék, viszont minőségi étcsokiból jóval kevesebb mennyiség is elég ahhoz, hogy kielégítsd a csoki iránti vágyadat.

Fűszeres ételek

Bizony, bizony a magyaros konyha nem éppen a legkedvezőbb mindazok számára, akik az aknés bőrükkel küszködnek. A zsíros, nehéz, fűszeres, sós ételek nem csak az egészségednek, de a pattanásaidnak sem tesznek túl jót. Fogyassz inkább helyette sok natúr ízesítésű ételt, grillezett csirke vagy pulykamellet.

Sült krumpli

Nem csak a sült krumpli, hanem minden más bő zsiradékban készült étel elfogyasztása után számolj a kitüremkedő dudorokkal. Hiszen gondolj bele: annak a rengeteg zsiradéknak, amit az így készült ételek felvesznek, valahogyan távozni is kell a szervezetből, és egy részük a bőrön keresztül jelentkezik. Nem csak egészségtelenek az ilyen ételek, de nagyon sokat ronthatnak bőröd állapotán, ezért mindenképpen ajánlatos leszoknod róluk.

Cukros ételek, italok

Sokszor egészen biztosan te sem vagy tisztában azzal, hogy mennyi cukrot is fogyasztasz el nap, mint nap. Még az egészségesnek tűnő termékek is hemzsegnek a hozzáadott cukroktól: a gyümölcsjoghurtok, salátaöntetek, különböző szószok. Az üdítőitalokról nem is beszélve. Nem elég tehát, ha kiiktatod a fehér cukrot mindennapjaidból, nézd is meg alaposabban, mit eszel, mert a sok cukor pattanások formájában is visszaköszönhet.

36897586 - beauty fashion model girl taking sweets and colorful donuts

Chipsek

A chips a bőröd legnagyobb ellensége. Tele van sóval, állományjavító anyagokkal, térfogatnövelővel, tehát minden olyan dologgal, ami garantálja a pattanások biztos kialakulását. Ha nagyon vágysz valami hasonló ízre, ropogtass inkább natúr kölesgolyót.

Olajos magvak

Az olajos magvak, mint például a dió, mogyoró, mandula, mind-mind nagyon egészségesek, ám jó, ha tudod, hogy az arra érzékenyeknél akár pattanások formájában is távozhat a sok növényi olaj. Ettől persze nem kell és nem is szabad lemondanod róluk, de ha te is tapasztaltad már ezt a kellemetlen mellékhatást, készülj fel előre a pattanások érkezésére.

Fotó: Profimedia – Red Dot, 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X