Főoldal > DIÉTA > 8 titkos ételfegyver a fogyókúrához

8 titkos ételfegyver a fogyókúrához

almafogyásgombalevesmandulatojászabpehely
0

Írta:

Ha ezeket az ételeket fogyasztod, biztos lehetsz benne, hogy jót teszel magaddal!

1. Gomba

Kutatások szerint a gombát tartalmazó ételek legalább annyira kedveltek, mint egy jó marhasült – de nem tartalmaznak annyi kalóriát és zsírt.

2. Tojás

Azok a diétázók, akik tojást esznek reggelire, sokkal tovább érzik a jóllakottságot, és kétszer annyi kilótól szabadulnak meg a diétájuk során, mint akik péksütivel kezdik a napot. Ráadásul a tojás energiát is ad, így nagyobb lendülettel kezdheted a napot.

3. Alma

Egy közepes alma már önmagában is csak 95 kalória, ráadásul 4 gramm rostot tartalmaz. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a magasabb rostbevitel segít megakadályozni a kilók elszaporodását, vagy méginkább segíti a fogyókúrát.

4. Alacsony kalóriás desszertek

Na jó, ez nem igazán az egészséges étel kategória, de van egy jó hírünk: sokkal inkább kitartasz majd a diétád mellett, ha beiktatsz némi édességet. Egy kutatás szerint ugyanis, ha megtagadjuk magunktól a cukros finomságokat, akkor hajlamosak vagyunk a túlevésre. Az édes ételek stimulálják a kortikotropin felszabadulását segítő faktort, vagyis azt az agyban termelődő molekulát, amely a stressz, az aggódás és a félelem táplálója. A fokozott stressz szint pedig csökkenti a motivációt, vagyis előbb nyúlunk majd olyan ételekhez, amelyek gyarapítják a súlyunkat.

8fogy2.jpg ()

5. Leves

Aki levessel kezdi az étkezést, az 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyaszt el, mert a főételből kevesebbet eszik majd – állítja egy kutatás.

6. Zabpehely

Alacsony szénhidráttartalmú (lassan felszívódó szénhidráttartalmú) étellel kezdeni a reggelt – amilyen a zabpehely is, vagy a korpa – vagy edzés előtt három órával ilyen tápanyagot fogyasztani, jelentősen segíti a zsírégetést. Miért? Egy kutatás szerint az alacsony szénhidráttartalmú ételek nem emelik olyan mértékben a vércukorszintet, mint a finomítatlan szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó tápanyagok, mint a fehér kenyér is. Ezért: az inzulinszint nem emelkedik olyan magasra – és mert az inzulin fontos szerepet játszik a zsír raktározásban – ezért az alacsony szint a zsírégetésben segíthet. Hát kell ennél több?

7. Csípős paprika

Egy tanulmány szerint egy kis csípős paprika elfogyasztása (paradicsomlébe téve, vagy akár kapszula formájában) harminc perccel az étkezés előtt segít abban, hogy kevésbé érezd éhesnek magad, így 10 százalékkal kevesebbet eszel majd.

8. Mandula

Rágj minél többet, hogy féken tartsd az éhséged – legalábbis erre esküsznek a kutatók. Nem véletlen, hiszen egy friss kutatásban 60 g mandulát kellet megrágni 10-25-40-szer. Aki 40-szer rágta meg, sokkal tovább érezte jóllakottnak magát, mint akik nem. A több rágás több zsírt szabadít fel a mandulából, amely beindítja azokat a hormonokat, amelyek féken tartják az éhséget.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X