Főoldal > DIÉTA > 8 szuperétel, ami nem hiányozhat az étrendedből!

8 szuperétel, ami nem hiányozhat az étrendedből!

áfonyabrokkolidiétaételgabonakellazacparadicsomszuperételvitamin
0

Írta:

A Wellness Café most elárulja, mit szükséges mindenképp beszerezned legközelebb a piacon, hogy ezek a szuper finomságok ne maradjanak ki étrendedből.

Paradicsom

Számos esetben volt már szó a paradicsom előnyeiről, de azt talán kevesen tudják, hogy olyan ritka antioxidánst tartalmaz, mely óvja a bőrt az erős UV-sugárzás káros hatásaitól, ellenállóbbá tesz a rákos megbetegedésekkel szemben, plusz a koleszterinszintedet is az egészséges tartományban tartja. Ha mindez még nem volna elég, igen magas a kálium-, a rost- és a C-vitamin tartalma is, ami a hűvös, esős őszi időkben különösen hasznos.

Wellness Cafe tipp:

A paradicsom felhasználásához nem kell nagy tudomány. A legegyszerűbb, ha szendvicset készítesz belőle, amit megbolondíthatsz még salátával, valamit egy másik szuper zöldséggel, az avokádóval.

Áfonya

Ez a sötétkék gyümölcs olyan értékes fitonutrieneket tartalmaz, melyek semlegesítik az idő előtti öregedésért felelős szabad gyököket. A paradicsomhoz hasonlóan szintén tartalmaz olyan antioxidánsokat, melyek csökkentik a rák, valamint az olyan időskori megbetegedések kialakulását, mint az Alzheimer-kór.

Wellness Cafe tipp:

Ha nem szeretnél sokat bíbelődni a konyhában, a legegyszerűbb, ha az áfonyát összekevered natúr joghurttal, és máris kész vagy a tízóraiddal. Hétvégén viszont nemcsak magadat, de családodat is megörvendeztetheted saját készítésű áfonyás muffinoddal.

szuper3.jpg ()

Leveles kel

Ha nem a szíved csücske a spenót, itt egy lehetséges alternatíva, amivel kiválthatod, ugyanis a kel szintén bőségesen tartalmaz olyan antioxidánsokat, melyek csökkentik például a mell- és petefészekrák kialakulását. A tudósok szerint ennek lehetséges magyarázata az, hogy a kel a májat olyan enzimek termelésére serkenti, melyek semlegesítik a potenciális rákot okozó sejtek kialakulását.

Wellness Cafe tipp:

Bár a rakott kel elkészítése kicsit időigényes, mindenképp megéri kísérletezni vele, mert a családod, vagy barátaid garantáltan  is megnyalják majd mind a tíz ujjukat. Vegetáriánusok a darált húst természetesen helyettesíthetik szójával, vagy lencsével is.

Fekete bab

Jó, ha megbarátkozol ezzel a hüvelyes növénnyel, ugyanis egy csészényi fekete bab 15 gramm proteint tartalmaz, valamint tele van szívbarát rostokkal, antioxidánsokkal, és energiafokozó vassal is, ami a nőknél igen gyakoran előforduló vashiány pótlására különösen alkalmas.

Wellness Cafe tipp:

A megszokott tésztaételek egyik kitűnő, és egyben egészséges kiegészítője a fekete bab, de akár lasagne töltelékhez is felhasználhatod, amit aztán kedved szerint variálhatsz.

Brokkoli

Talán mondanunk sem kell, hogy a brokkoli is azon szupernövények egyike, melyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, valamint mérséklik bizonyos tumorok növekedését. Önmagában már ez a tulajdonsága elegendő lenne ahhoz, hogy állandó szereplője legyen az étrendednek, de a brokkoli még ennél is többet tud. Egy csészényi ebből a zöldségből valóságos C-vitamin bomba, és B-vitamin tartalma is igen magas.

Wellness Cafe tipp:

A brokkoli szintén rendkívül sok módon felhasználható. Köretként megpárolhatod más zöldségekkel, de ne feledkezz meg az isteni brokkolikrémlevesről sem, amelynek még a megrögzött húsevők sem tudnak ellenállni.

Lazac

A lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, amit a szervezet amúgy önmagától nem képes előállítani. Az omega-3 zsírsav jótékony tulajdonságairól az utóbbi időben szinte mindenhol ódákat zengenek, így csak annyit érdemes dióhéjban megjegyezni, hogy gyulladáscsökkentő hatása van, javítja a keringést, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve a koleszterinszintet is normalizálja. A lazac továbbá  gazdag sejtmegóvó szelénben és B-vitaminban is.

Wellness Cafe tipp:

A lazacot szintén felhasználhatod tésztás ételekhez, de előételként is tökéletes. Eddig megszokott salátareceptedet is feldobhatod vele némi extra szűz olívaolajjal megbolondítva.

Gabonafélék

A gabonafélék jótékony hatását szinte órákig sorolhatnánk, így csak röviden: rendkívül gazdagok olyan rostokban, melyek csökkentik a koleszterinszintet, és egyben óvják a szívet, bőségesen tartalmaznak még magnéziumot, káliumot és fitonutrieneket is. A magnézium megfelelő szinten tartja a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabona rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is.

Wellness Cafe tipp:

A gabonafélék elkészítésének legegyszerűbb módja, ha müzlit készítesz belőlük, de édesszájúak csokoládéval mixelve finom kekszet is süthetnek belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X