Főoldal > DIÉTA > 7 szósz, melyet mindenképp kerülj!

7 szósz, melyet mindenképp kerülj!

kalóriaolaszszósztészta
0

Írta:

Bár a tészták szósszal az igaziak, mégis jobban jársz, ha az alakod érdekében ezeket a szószokat elkerülöd, mert igazi kalóriabombák!

1. Bolognai szósz

A bolognai szósz eleve nem nem a kalóriaszegénységéről híres, de ha még egy kis húsgombóccal is megbolondítod, gyakorlatilag egy étkezés alatt az egész napi kalóriaszükségletedet betermeled, plusz mellé rengeteg felesleges sót.

Helyette válaszd ezt:

Egyszerű, de nagyszerű. Bolognai-szósz helyett használj sima paradicsomszószt, így rengeteg kalóriát megspórolsz.

2. Lasagna

Nemcsak Garfield volt képtelen ellenállni a mozarellás, húsos, szaftos lasagnának, melyből egy adag akár 1300 kalóriát is tartalmazhat. Ez meg is látszott kedvenc macskánk alakján, így, ha nem akarsz az ő sorsára jutni, válaszd az egészségesebb változatot.

Helyette válaszd ezt:

A tésztalapok közé hús és sajt helyett helyezz friss zöldségeket, így máris töredékére csökkentheted a bevitt kalóriamennyiséget.

3. Ravioli

Egy jó ravioli elengedhetetlen kelléke a tejszín és a sajt. Mondanunk sem kell, hogy a kettő egyben máris mekkora kalóriamennyiséget tartalmaz. Ha már ravioli válaszd helyette a kalóriaszegény változatot.

Helyette válaszd ezt:

Bármily fura, létezik ravioli sajt nélkül is. Így máris 300 kalória mínuszt tudhatsz be magadnak. Ha semmiképpen se akarod kihagyni a sajtot, akkor se egy fél kilót tegyél bele, és lehetőleg a zsírszegény változatot részesítsd előnyben.

szosz2.jpg ()

4. Alfredo-szósz

A krémes bűnbeesés megtestesítője. A tejszín, vaj és parmezán tökéletes elegye egyben egy olyan alattomos kalória- és zsírbombát is rejt magába, melyet csak nadrágunk feszülésén tudunk észrevenni.

Helyette válaszd ezt:

Alfredo helyett válaszd a Fettuccine-t, mely nem tartalmaz ilyen nehéz összetevőket, ám annál több friss, egészséges zöldséget, hagymát, paradicsomot, brokkolit, de tulajdonképpen a saját ízlésed szerint variálhatod a receptet.

5. Tengergyümölcsei-mártás

Rák, homár, szardínia és tengeri kütyük? Tudjuk, hogy amúgy egészségesek, de így egyben ez a fogás, jó sok tejszínes mártással nyakon öntve legalább 1000 kalóriát és 50 gramm zsírt tartalmaz.

Helyette válaszd ezt:

Nem kell lemondanod a tenger gyümölcseiről, csak a nehéz, tejszínes szósz helyett válassz könnyed, fokhagymás szószt, így máris több száz kalóriától mentesítheted magad.

6. Pesto

A Pesto egy igen egyszerű recept, kis bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, fenyőmag, és már kész is. A gond ott kezdődik, hogy sokan szeretjük majonézzel vagy tejszínes-sajtos mártással összekutyulni, mely nem éppen egy alakbarát verzió.

Helyette válaszd ezt:

Egyszerű: hagyd el a majonézt és a tejszínes szószt,és ragaszkodj az alapokhoz. Egy kis rákkal, paradicsommal, pirospaprikával azért megbolondíthatod.

7. Pasta Primavera

A feltét a nevében hordozza, hogy friss, tavaszi zöldségekből kellene állnia, ám sokan nem érik be ezzel, hanem a zöldségekhez még jön a vaj, a sajt és a tejszín, így jó kis derék- és popsinövelő eleséget kapunk, ha nem vigyázunk.

Helyette:

Felejtsd el a hizlaló összetevőket, és fókuszálj a zöldségekre. A sárgarépának és a bazsalikomnak ezek nélkül is igen intenzív íze van, és még az anyagcserét is felpörgetik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X