Főoldal > DIÉTA > Így fogyj a karalábéval!

Így fogyj a karalábéval!

diétaétkezésfogyáskaralábérostvitaminzöldség
0

Írta:

A karalábé az egyik leghatékonyabb diétás alapanyag, érdemes hát jobban megismerni ezt a hasznos, de olcsó zöldséget.

Nyerő fiatalság

A karalábé értéke a zsengeségében van, éppen ezért minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin és az ásványtartalma is. Sok benne a kálium, de jó az elosztás aránya a kalciummal és a magnéziummal is, így segítik egymás felszívódását. Tartalmaz még számos ásványi anyagot, valamit jelentős mennyiségben található benne B1-, B2-, B6-, A- és C-vitamin is.

Tisztító „szer”

A zöldségben levő enzimek elősegítik az emésztést, de a nagy mennyiségű kálium is besegít ebben. Vértisztító hatása is ismert, melynek köszönhetően kissé felszabadul a máj is a teher alól, és ugyancsak távozásra készteti a szervezetben található salakanyagokat. A karalábéval sikeresen harcolhatsz mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek (pl. gyulladásos betegségek). A benne található A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre is.

36144299 - fresh kohlrabi on cutting board

Zsírégetés mellé

A karalábénak 92 százaléka a víztartalma, minimális a zsírt és fehérjét tartalma, és csekély az energiatartalma is. 10 dekagrammjában csupán 24 kalória van. Ha diétázol, a karalábé kiváló zsírégető kiegészítője lehet kalóriaszegény étrendednek, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, megtisztítja a bélrendszert és hatékonyabbá teszi az emésztést. Emellett valóban finom is. Lehet belőle leves, főzelék, de ajánlott, hogy próbáld ki nyersen. Pucolás után már lehet is rágcsálni. Érdekes módon a levelei még gazdagabbak tápanyagban, sok vas és karotinoid található bennük, így ha szép állapotban vannak a levelei, azokat se dobd el, használd saláta alapnak. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklöd. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, és könnyen fás íze lesz. Ne felejtsd el: a leve is finom és tápláló, smoothie alapanyag is lehet belőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X