Főoldal > DIÉTA > Fogyj sárgabarackkal!

Fogyj sárgabarackkal!

barackdiétaétkezésfogyásgyümölcssárgabaracktáplálkozás
0

Írta:

A sárgabarack rosttartalmát tekintve szinte verhetetlen a salaktalanító gyümölcsök között, ezáltal ideális diétás csemege lehet belőle, kitűnő választás, ha fogyni szeretnél. Ráadásul a lédús gyümölcs vitaminjainak köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre is.

 

A sárgabarack, vagy más néven kajszibarack őshazájának Kínát tartják. Latin nevében az “armenica” arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig, majd római vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutott el hazánkba, ahol aztán gyökeret vetett, majd tovább nem is nagyon jutott, mert hűvösebb területen nem él meg a fája. A különböző fajták június végétől augusztus elejéig két-három hétig teremnek.

Vitaminjai és előnyei

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalékát teszi ki. A- és C-vitamin tartalma igen magas, két-három szem sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket. Értékes béta-karotinja miatt is érdemes fogyasztani, de káliumban és kálciumban is rendkívül gazdag.

Segíti a fogyást

Nem is sejtenéd, de a magas C-vitamin tartalmának köszönhető, hogy remek társ a súlycsökkentésben. Ennek a „hétköznapi” vitaminnak köszönheted a gyümölcsben lévő zsírégető hatást. Ez a vitamin ugyanis képes versenybe szállni a szénhidrátokkal, kiszorítva őket a helyükről. Magas élelmi rost tartalma miatt serkenti az anyagcserédet, miközben laktat is, így elkerülheted az éhség érzetet. Ehhez azonban az is szükséges, hogy sok folyadékot fogyassz. A gyümölcs rosttartalma az emésztőrendszerben a víz hatására megduzzad és átmossa a beleket, segítve ezzel a szervezet salaktalanítását, és így indul be a fogyás.

sargabar2.jpg ()

Méregtelenít és fiatalít

Másik jelentős vitaminjának – A-vitamin – köszönhetően erős rákellenes hatása van, valamint késlelteti az időskori látásromlást. Érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését, kiváló antioxidáns és a keringést is szabályozza. Bőrfiatalító hatása is van: héját és gyümölcshúsát is pakolásként a bőrödre helyezheted, segítve ezzel a regenerációt.

Vásárlási tippek

Ha kicsit puha, pont akkor jó. Utóérő, és ezt még akkor is tartani tudja, ha a hűtőben tárolod, ezért jobb, ha megvásárlás utána 1-2 napon belül el is fogyasztod. Fagyasztva viszont ne próbáld ki! A felolvasztás után megváltozik az íze és az állaga is, és egyszerűen nem lesz finom. Frissen viszont fogyaszd bátran, önmagába, turmixként, joghurtban és süteményeken is ízletes.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X