Főoldal > DIÉTA > Az eper 10 pozitív hatása

Az eper 10 pozitív hatása

antioxidánsC-vitaminepergyümölcsrostvitamin
0

Írta:

Fagyasztva vagy frissen, nyersen vagy turmixolva, az eper igazán népszerű gyümölcs, ami nem mellesleg számtalan egészségi előnnyel bír.

1. Erősíti az immunrendszert

Remek C-vitamin-forrás, elősegíti a szervezet munkáját. A legtöbb ember sajnos nem fogyaszt elegendő mennyiségű természetes C-vitamint, egy adag eper pedig nagyjából 51 mg C-vitamint tartalmaz, vagyis a napi szükséglet felét.

2. Javítja a szem egészségét

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.

3. Segít legyőzni a rákot

A C-vitamin egy antioxidáns, ami leköti a szabad gyököket, mielőtt azok elrákosodhatnának. A legjobb védekezés a megelőzés, az egészséges, erős immunrendszer a legjobb esélyeket biztosítja bármilyen betegség ellen.

4. Segít megelőzni a ráncokat

Ismét a C-vitaminnak köszönhető, hogy az eper tulajdonképpen csökkenti a ráncok kialakulását. A rugalmas bőrt biztosító kollagén termeléséhez ugyanis elengedhetetlen a C-vitamin és a víz, az eper pedig mind a kettőben bővelkedik.

5. Harcol a rossz koleszterinnel

A szívbetegségek egyik leggyakoribb okozója a magas koleszterinszint, az eper azonban képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel. Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.

37462688 - closeup of tasty spanish strawberries freshly collected on a wooden box view from above

6. Csökkenti a gyulladást

Antioxidáns hatásának és a fitokemikáliáknak hála segít csökkenteni az ízületek gyulladását. Egy tanulmány szerint a napi 16 szem epret fogyasztó nők szervezetében jelentősen kisebb az esélye bármilyen gyulladás kialakulásának.

7. Vérnyomáscsökkentő

Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást, Mivel az csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét, csökkenti a gyulladást és a magas vérnyomást. Ezek miatt az epret méltán nevezhetjük az egyik legszívbarátabb gyümölcsnek.

8. Rostban gazdag

A rost elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, az eper pedig adagonként 2 grammal lát el. A hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel, ami a 60 év felettiek 50%-át érinti. A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is hasznos, mert a rost lassítja a cukrok véráramba kerülését.

9. Segít fogyni

A megfelelő testsúly fenntartása az egyik legjobb módja annak, hogy a II-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen védekezz. Természetes módon alacsony a kalóriatartalma (32 kalória 100 grammban), zsírmentes és alacsony a nátrium- és cukortartalma.

10. Kismamáknak is jó

Egy adag eperben kb. 21 mcg folsav van. A folsav a terhesség korai szakaszában fontos, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így az eperrel akár születési rendellenességeket is megelőzhetsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X